Среща на комисар Крус с представители на българските медии

В отговор на откритото писмо до Нели Крус за проблемите на българските медии вчера се състоя среща. Тя се предаваше пряко – и онлайн, и по Канал 3.

Участниците се оказаха разделени на две – край масата и други. Място край масата даваше право на изказване. Там бяха представителите на двата издателски съюза и независими журналисти. Имаше изказвания и от групата на другите,  хората от залата.  Който би искал, вероятно би могъл да се изкаже.

Интересът към срещата беше поради темата: свободата, собствеността, концентрациите в медийния сектор.

Нели Крус идва в България  по друга тема: цифров дневен ред.

Поради това в цялата среща темата за свободата   стоеше в рамката на темата  за съдбата на медиите в цифровото време. И ако  по първата тема в България има ясно противопоставяне и се вижда кой къде стои, по втората тема (какво става с вестниците, нови бизнес модели, цифров преход, държавна помощ) имаше странни идеи и оценки, с  абсолютен връх оценките на Ирена Кръстева за хартията и четенето.

Както четем в  Кафене.нет, Нели Крус наблюдаваше внимателно със  сдържаността на иконома Джийвс, вдигнал вежда пред  малко внезапния   кариран костюм на господаря си.

Резултатът: “Очаквам конкретни предложения. Какво бихте направили, ако бяхте на мое място и разполагахте с инструментите, с които разполагам.”

Не е малко:  (1)  да се привлече вниманието на ЕК върху проблемите;  (2) да се получи възможност за предлагане на решения.

Асен Генов | видеозапис на срещата (първа част, втора част).

Капитал|   Нели Крус: Европа е загрижена за свободата на медиите в България

One thought on “Среща на комисар Крус с представители на българските медии

  1. Дони says:

    Искам само да споделя, че визитата на г-жа Нели Крус остави една много отличителна черта и тя е, че се събраха дигиталните шампиони на едно място и успяха да стартират проекта e-call. А това означава само хубави неща за България!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s