Идва ли ред на Аудиовидео Орфей

През 2011  мнозинството  извади Аудиовидео Орфей от забранителния списък за приватизация с едно кратко изменение  в закона:  В раздел VІ  „Министерство на културата“ на Приложение №1  т. 13 се отменя.

Тогава депутатът Валентин Николов казва:

Нашата идея е да изкараме четири дружества от забранителния списък, с цел даване възможност за изготвяне на стратегия от Агенцията за приватизация и евентуалната им приватизация.   В същност по този начин ще повишим тяхната ликвидност, ще повишим конкурентоспособността им. Това е нашата цел. И съответно да влезнат пари, както в Сребърния фонд, така и в бюджета на страната.
В Закона за приватизация и следприватизационен контрол приет през 2002 г. и приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 се съдържа така наречения „забранителен списък” с предприятията, които не подлежат на приватизация. Списъкът е изменен и допълнен от българския парламент общо 17 пъти.  При приемането на закона   тогава са били други реалностите.
Аз смятам, че тези четири дружества, които сме предложили за излизане от списъка не отговарят на тези критерии вече в новите реалности.

Зам. министър Митко Тодоров иска отлагане:

Имайки предвид особения характер на предмета на дейност на “Аудиовидео Орфей”, имайки предвид също така, че ние сме възложили оздравителна програма, която ще се реализира след като започне работата по редица проекти във филмовото и телевизионното производство и имайки предвид, че ние сме се лишили от възможностите да имаме студия в Бояна – това е единственото студио, което е останало в държавата. Нашето намерение е да го ползваме за младите дебютни проекти, нещо което е изключително важно, след като те завършат, още не разполагайки с техника и бази, където да се осъществи.
Поради тази причина ние молим и изразяваме нашето становище да отложим изваждането от списъка.

Въпреки изложеното мнение,  дружеството е извадено от забранителния списък.

Александър Донев публично изразява  съмнения, че апетити към имотите на дружеството  (би могъл да) има всеки от големите олигарси, особено тези с медиен бизнес, такива опасения има и при предходни правителства.

В този контекст е интересно изявлението на министъра на културата вчера:

 На мен много ми се иска да направя едно младежко градче със студия, с ателиета, с киносалончета, малки, с печатница.

Според медиите набелязаното от него място е студио “Орфей” 1 в квартал “Изток”, където министерството имало 20 декара земя: младите хора трябва да могат да намерят една своя среда, да експериментират, да се развиват.  Изобщо да стане една хубава работилница, градче на младите хора, казва Рашидов.

Ако предстои приватизационна процедура, има оценител и пр.,  наистина представлява интерес как министърът може да реализира мечтата си.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s