ЕСПЧ | Yıldırım v. Turkey: блокиране на достъпа до интернет съдържание

В    решение на ЕСПЧ от 18 декември 2012 г. по делото Yıldırım v. Turkey  се обсъжда блокирането на достъпа до интернет съдържание  в  Турция от телекомуникационния регулатор в изпълнение на съдебно решение. Обявената причина е засягане на паметта на Ататюрк, престъпление по турското право.  В резултат от блокирането е прекратен  достъпът   на Ахмет Йълдъръм   до собствения му сайт, без връзка с посочената причина.

Според ЕСПЧ има нарушение на чл.10 ЕКПЧ в резултат от формулировката в националното законодателство, която не предвижда задължение на съда да анализира дали блокирането на достъпа   е необходимо, обосновано и пропорционално. Трябва да се има предвид, че подобна мярка прави недостъпни големи обеми информация, като по този начин се засягат правата на интернет потребителите. Възможно е било властите да се свържат с Google, за да поискат прекратяване на достъп до конкретно съдържание. В случая съдебният контрол в Турция  не се е оказал  достатъчен, за  да се предотврати нарушаването на чл.10 ЕКПЧ.

Според правозащитни организации решението е първо по рода си и важен прецедент, тъй като ЕСПЧ приема, че достъпът до   онлайн съдържание е основно право и може да се ограничи само в изключителни случаи, които ограничението подлежи  на пълен съдебен контрол, и то когато законодателството е прецизно и не допуска злоупотреби.

*

Justice Initiative
Tagged

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s