Цифровизация: държавна помощ | Испания

Европейската комисия прие решение, според което схемата на Испания, предвиждаща   260 милиона евро  за финансиране на цифровизацията и развитие на наземната телевизионна мрежа в отдалечените райони на Испания,  е несъвместима с правилата за държавна помощ в ЕС.

Мярката подкрепя наземната цифрова телевизия за сметка на другите форми на разпространение. Операторите на наземни  платформи получават селективно предимство пред своите конкуренти, които използват други технологии, и следователно средствата трябва да бъдат върнати.

Производството пред ЕК е по жалба на сателитна телевизия. При разследването се установява, че   мярката действително е насочена изключително към   финансиране на  цифровизацията на наземното разпространение. Разпространение чрез сателит, кабел или интернет не може ефективно да се възползва  от тези субсидии.

ЕК работи по още два случая за предоставяне на държавна помощ за цифровия преход в Испания.    Има и твърдения за дискриминация срещу регионалните и местните наземни оператори в  района на Кастилия – Ла Манча.

Прессъобщението на ЕК

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s