Time Warner/CME, или към въпроса за собствеността на медиите

В Официален вестник на ЕС:

съобщение,  че с  решение   от 14 юни  Европейската комисия не се противопоставя на концентрация Тайм Уорнър/СМЕ. Пълният текст на решението (43 страници)

На 8 май 2013 г. Европейската комисия получи уведомление за планирана сделка, чрез която Time Warner  придобива   контрол над Central European Media Enterprises   (CME), дружество, регистрирано в Бермуда и активно главно в Централна Европа).

Time Warner е дружество, активно в Централна и Източна Европа, включително и България, Чешката република, Унгария, Румъния, Словакия и Словения, в: следните сектори:

 • производство и разпространение на филми,  телевизионни предавания и видео игри; дистрибуция на продукти за домашно забавление и лицензионни права;
 •  телевизионни програми, които се предоставят за разпространение  на   кабелни, сателитни, телекомуникационни  и други дистрибутори. Някои  програми са с реклама, други – на абонаментен принцип;
 • издателска дейност (производство и разпространение на списания).

 CME е  дружество, активно в България, Чехия, Хърватия, Румъния, Словашката република, Словения и в по-малка степен Унгария и Молдова.

 Предложената сделка се състои в придобиването от Time Warner на  контрол върху CME –   49,9% от гласовете.

За да не се губи връзката, поглед назад  –  видими са aко не траекториите, поне отделни точки от тях:

 •  Pешението на КЗК от 2010, с което СМЕ чрез СМЕ Медиа Ентърпрайсиз Б.В., Нидерландия придобива едноличен контрол върху„Болкан Нюз Корпорейшън” ЕАД (БНК), гр.София и „ТВ Юръп Б.В.”, Нидерландия.
 •  Според решението, закупуването на целия капитал на БНК и на ТВ Юръп  предоставя на СМЕ   възможността да определя еднолично търговското поведение на двете предприятия,  съответно и  непряк едноличен контрол и върху техните изцяло дъщерни предприятия „Радиокомпания Си Джей” и „Триада Комюникейшънс” (схема)
 •  Pешението на Адм.съд, в което освен другото  се посочва прехвърлянето на радиолицензии към “Си Джей”. “Триада” с честотите, на които се разпространяваше руската телевизия,  е основа на GTV и после в BTVComedy.
 • Специалният принос на Станишев/ Тройната коалиция за много успешната за продавача сделка – вкл. чрез законови разпоредби.
 • Cпециалният принос на ГЕРБ също не е без значение, помни ли някой Даниела Петрова.

Един опит за ориентиране отпреди време – който вече не е актуален  поради динамиката на собствеността, но и поради активния ребрандинг.

One thought on “Time Warner/CME, или към въпроса за собствеността на медиите

 1. Редовен читател says:

  Както казва един бивш премиер: Кой, кой, кой?!
  “Кой” е въпрос, идентифициращ Личността или Субекта /носещия отговорност/! Комуната масово е заличила усещането за личност….
  Офшорната собственост също закрива яснотата по въпроса с идентификацията. Въобще, колективният разум на ‘Интернационала’ шества…
  Най-общо, докато не се забрани криенето, ‘Криеницата’ ще продължи! А с нея – и ‘Лудницата’ в бранша… 8″(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s