За какво тъгува Сашо Диков

Сашо Диков  даде пресконференция, за да обясни защо напуска Канал 3. Абонатите на М-Тел нямаха възможност да я гледат:  ако е вярно съобщение от вчера,  М-Тел сваля Канал 3 от ефира си.  “Поради намалял зрителски интерес”.  На мястото на Канал 3 от вчера е  Планета Пайнер  HD.

Отделна тема. В кой момент, защо и за сметка на какво М-Тел извършва тази промяна.

*

Как медиите са разбрали причините за напускането на Диков:

Става известно, че има смяна на собствениците на Канал 3.  Кои са новите собственици се вижда от горните публикации, вкл. факта, че непосредствено преди сделката за Канал 3  компания с участието на съпруга на Мария Опренова получава сериозно финансиране по оперативните програми.

На пресконференцията Диков разказа случай. Служителят  на Министерството на земеделието Еньо Зяпков, медиен съветник на министъра на земеделието, се обажда в медията и иска спиране на предаването на протестите пред земеделското министерство. Според Диков

Аз само казах, че дори и Сергей Станишев, и Пламен Орешарски да ми се обадят, ние ще излъчваме всичко. Този господин, аз го нарекох Сульо Пулев,  обясняваше, че Петя Петрова трябва да си ходи, заради репортажите с протестиращите пред министерството. Единственият проблем беше, че Петя не е потърсила гледната точка на хората от земеделското министерство. Веднага наредих да се свържат с тях, но позицията им не дойде до излъчването на репортажа. Ние изрично го споделихме това в репортажа.

След този случай репортерката е уволнена без знанието на програмния директор Диков, освен което е обявена нова позиция главен редактор:

Предложиха ми абсурдния вариант да остана програмен директор, но те да си назначат главен редактор на публичистичните предавания и преките включвания, който да бъде на директно подчинение на Мария Опренова, а моите функции  да станат чисто организационни. Имахме уговорка, че ще имам свобода на действие и редакционна политика, но нещата не се случиха така.

*

След пресконференцията на Диков, както и да се развиват отношенията му със собственици и продуценти, остават фактите – за някои изводи:

[1]  На вниманието на Зяпков и министър Греков:  В правото има термин, дефиниран като  “намеса на лица извън редакционната колегия”.  Намесата е забранена от Конституцията и закона.

[2] Независимите медии се отличават с максимална разграниченост на административното управление от решаването на програмни въпроси.

[3] Уволнението на журналист (дори оформено като напускане по взаимно  съгласие)  често има аспекти извън обичайните трудовоправни отношения. Правилно гилдията поставя на преден план необходимостта от защита на журналистическия труд. Вярно е, че репортерите са в по-силна позиция, когато спазват установените журналистически  стандарти – но  в конкретния случай има анонс за втората гледна точка, при това Зяпков е искал спиране на излъчването – което е различно от представяне на позицията на МЗ.

[4] В светлината на  разсъжденията на депутата Борисов от последните дни (риторична форма с двойно отрицание) – Кой политик не обича да не го атакуват медиите? – връзката между финансирането на Телелинк, от една страна,  и придобиването и събитията в Канал 3  не може да се твърди, че е незначителна.

[5] Диков излезе извън конкретния казус и коментира журналистиката като цяло.

Все по-трудно една медия може да се издържа от честна и професионална журналистика, такава журналистика създава проблеми на собствениците си, отблъсква рекламодатели и не е особено интересна за аудиторията. Липсата на пари в медиите и все по-голямата зависимост от държавната реклама превръща България в журналистическо блато.

Финансирането на качествената журналистика е проблем. Не само за Канал 3.  В българския си вариант обаче проблемът (има данни често да) намира удобно противозаконно решение: медиен комфорт срещу обществени средства.

*

Диков не адресира проблемите си към новите собственици, които според него действали в рамките на закона. Само че зад гърба му.

По всичко личи, завършва период в историята на тази телевизия. Канал 3 предаваше пряко срещи, семинари, кръгли маси, конкурси, пресконференции, аварии, инциденти, протести – откъдето  другите не предаваха.  Канал 3  вършеше работа, каквато нито Диков в Нова ,  нито Канал 3 без Диков като програмен директор ще върши.

Нито Планета Пайнер HD.

One thought on “За какво тъгува Сашо Диков

  1. K. says:

    И кой е въпросният Еньо Зяпков, медиен съветник на министъра на земеделието?

    Според google през 2010 г. е заместник координатор на младежката организация на БСП в Пловдив=

    През 2013 е съветник в официалното представителство на БГ в Световната организация на ООН по храните и това е.

    Страшни професионалисти, ей!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: