Ако на клетката на слона прочетеш бивол

Кузма Прутков, разбира се.

Ако на клетката на слона прочетеш бивол, не вярвай на очите си.

Темата е собствеността върху медиите и финансирането им. Поводът са  изказванията на Вежди Рашидов и Бойко Борисов.

 

*

Част първа. Правителството на ГЕРБ: четете табелката – бивол, та бивол.

Интервю на Валерия Велева с Борисов, 2009:

Между мен и медиите има коректен тон и нормални отношения. Моята любов с медиите не е платена. Давам на всички информация, но на никого не съм казал какво да пише. Докато любовта между тройната коалиция и медиите бе платена любов. Моята поне е без пари. Защото някои медии се напечелиха от тройната коалиция, и то с много пари. То не бяха клипове, не бяха държавни поръчки без конкурси. Сега виждам на коя медия какви пари са давали някои министерства.

Интервю на Бареков с Рашидов, 2010:

Това са пълни глупости, държим медии в България. Медиите имат правото да са ориентирани по един или друг начин, в крайна сметка всеки човек лично поема кой му е симпатичен, кой му е антипатичен. Животът е такова нещо, че всеки е индивидуал.

*

Част втора. Слон е –  ако толкова не знаете какво стои в клетката.

Предоверяване:  нов евфемизъм за механизмите на олигархията.

Интервю Медийният монопол доведе до медийно килърство –  Рашидов, август 2013

Бойко се е предоверил, за да има едно спокойствие. Добре, получил е това спокойствие. Защото дайте да не се лъжем – всяка нормална партия иска да има някаква медийна подкрепа. Медиите са сила и няма защо да си затваряме очите. Медиите са страшна сила, но трябва да бъдат и коректив. Всяка партия, независимо дали се казва ГЕРБ, ДПС, БСП, “Атака” или по друг начин, има нужда от някакъв тип обществена подкрепа. Така че нека да допуснем, че това е било едно предоверяване в името на това хората да имат някакво поле това, което правят, да се види, това, което говорят, да се чуе. Колкото да има къде да се изявят хората, които имат нужда от това.

и по-направо:  

Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари.

Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя… на Доган, парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха.

*

Но да не се забравя:

конструкцията на майката и детето с боздугана започна да се реализира години по-рано. Станишев, честотите без конкурси и пр.

За записа  на Вежди Рашидов в парламента. Може да бъде оправдан, когато се докаже недвусмислено, че е бил в обществен интерес, включително когато предпазва обществото от опасността да бъде сериозно заблуждавано. Специална техника се използва само само ако няма друг начин да  се осигури  изключително важна за обществения интерес информация.  Етичният кодекс  изисква това да е последно изключително средство.

Вече има и признания: Станишев признава официално на партийна пресконференция за отношенията КТБ – Пеевски,  за кръга около КТБ, включващ самата банка и медиите, свързани с нея.  И че свързаният с КТБ медиен магнат Делян Пеевски според самия Станишев принадлежи към този кръг.  Просто е имало журналист, който да пита.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: