Метаните и килърството

Министър на културата, член на правителството близо 4 години, отговорник  за изготвянето на законодателството за медии в случаите, когато МС упражнява законодателна инициатива, в последно време говори за състоянието на българските медии, недоволен от отношението им към него.

Това напомня за министър на вътрешните работи, член на правителството близо 4 години, отговорник  за изготвянето на нормативните актове за вътрешен ред и сигурност, който започва да твърди, че приета от него наредба  противоречи на Конституцията, едва когато наредбата се прилага лично по отношение на него. 

И двамата министри, сега депутати  в опозиция,  стигат до истината едва организирайки собствената си защита.  Рашидов свидетелства, че има медийна концентрация и контрол на КТБ – Пеевски върху медиите. И още:

(1) Размерът на концентрацията е оценен от министъра.

90% се концентрираха в ръцете на един човек. Ние говорим за монопол в енергетиката, но никой не казва, че свободата на словото е заплашено, защото един човек има монопол над нея.

(2) Началото на процеса е датирано.

Кой даде идеологията за закупуване на всички медии? Знам къде започна, знам как се осъществи в рамките на осем години. Нещата са по-прости, стават на една маса. Няма да ви кажа сега, когато трябва, ще ви кажа.

(3) Резултатът е квалифициран като медийно килърство:

Те станаха килъри, те започнаха да стрелят  по неудобните.

Поръчковите медии наистина се използват не за информиране, а за натиск и разправа  в интерес на лица и корпоративни интереси. По времето на Борисов  – и  за обслужване лично на премиера  и на правителството:

Да, тогава наистина са правили много големи метани на ГЕРБ, за да може ГЕРБ пък да не бъде вражеската страна и да не търси сметка за банковите сметки, които са там.

Метаните и килърството са две страни на едно и също явление, което представлява тежка деформация на медиите и е основа на медийната несвобода.

Без килърство? Пътят минава през отказ от мечтата за метани.

 • Разкриване на общите тайни на БСП-ДПС и ГЕРБ за контрола върху медиите.
 • Стандарти за медиен плурализъм.
 • Невъзможност на правителствата да насърчават метаните с публични средства от бюджета и еврофондовете.
 • Независима журналистика.

Възможни ли са тези мерки сега: съвършено не.  Не и в този парламент. В този парламент ДПС-БСП  гласуват за Пеевски, макар с преобръщане на душата, недоволстват от отразяването на протестите срещу правителството, членове на медийната комисия  искат изгонването на посланиците на Германия и ФранцияА сегашните депутати от ГЕРБ осигуриха комфорт на медийната олигархия, за което говори и Рашидов, преди това и Мирослав Найденов (Можех да дам на Кристина поръчка за два-три милиона). Факт.

Отношението към медиите трябва да е ключов въпрос в предизборната кампания.

За излизане от кръга метаникилърство.

 

 

5 thoughts on “Метаните и килърството

 1. Лаконично и вярно! Както винаги.

 2. Blagovest Cvetanov says:

  Не бих могъл да се съглася с някои части на изложението. Не ми харесва и начинът на изложение (логичен, но…от типа “Бай Ганьо” ). Определям статията като субективна и обществено НЕзначима.

 3. nellyo says:

  Прав сте, за ценители са само истинските образци:

  – Вий знаете ли – продължава бай Ганьо, – онези подали телеграма до министъра да му се оплачат, че управителят тръгнал по селата да агитира.

  – Диванета! – обажда се Гочоолу.

  – Ама какви! – допълня Дочоолу.

  – Министра чева не е света Богородичка, да ги послуша хемен така! Отговорил им: изборите са свободни, ха-ха-ха!…

  – Ха-ха-ха! – кикотят се Гочоолу и Дочоолу.

  – Страшен дявол, да го вземе мътната. Свобода ли? На-а свобода! Ще видят те в неделя една свобода, че ще я помнят до живот.

 4. Превъзходен анализ, както винаги, драга г-жо Нели Огнянова!

 5. Petya Kabakchieva says:

  Чудесна статия, Нели! Уви, тъжна!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s