Решение на Конституционния съд: агенти на ДС, медии, апатия

Заличават  последните щрихи от опитите за запазване на  пространства, свободни от агенти на бившата Държавна сигурност. Медиите поне частично бяха останали свободни. 15 години оцеляха две разпоредби в Закона за радиото и телевизията, които не допускаха щатни и нещатни сътрудници на бившата ДС  до регулатора и до обществените медии. Е, сега вече няма правни пречки, Конституционният съд смята, че не е проблематично агенти да управляват медиите, да се произнасят по свободата и да бъдат независими в решенията си.

Защото по дефиниция регулаторът  и обществените медии са независими.

Не става въпрос само за  посочените в  Решение № 105 на Комисията за досиетата за печатни издания,  Решение №72 за частните електронни медии, Решение  54 за БНТ,  Решение № 111 за печатни издания (2) и др.  – а за тенденция.

Обществото не се справя с преодоляване на зависимостите. Един идеологически работник, син на идеологически работник, идеологически обработва общественото мнение, че никой нормален човек не се интересува от досиета.  Когато  възрастните са уморени от темата и апатични, а младите са изобщо невъведени в темата и апатични, неапатичните последователно прекъсват възможността да се осветят мрежите на зависимостите.

Последователно и ефективно.

Конституционният съд в настоящия си състав   прие силна серия решения за ДС.

С  Решение № 8 от 11.10.2013 г. по конституционно дело № 6 от 2013 г., съдия докладчик Благовест Пунев (по искане на 57 народни представители от 41-вото Народно събрание за установяване противоконституционността и несъответствието с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна на чл.26, т.3 и чл.59, ал.2, т.3 от Закона за радиото и телевизията)  бяха обявени за противонституционни  разпоредбите в Закона за радиото и телевизията, според които  щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност не могат да бъдат членове на Съвета за електронни медии (чл.26, т.3 от ЗРТ),  както и  членове на управителните съвети на Българската национална телевизия и Българското национално радио, съответно генерални директори на БНТ и БНР.

Решението не е изненада след като този състав през 2012 година вече се занима с  подобни въпроси и обяви за противоконституционно подобно ограничение в Закона за БТА, както и оповестяването на агентите въз основа на т.нар. картончета:

 • Решение № 11 от 02.10.2012 г. по конституционно дело № 1/2012 г., докладвано от съдията Пламен Киров (по искане на 56 народни представители от 41-ото Народно събрание за обявяване противоконституционност и несъответствие с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна, на чл.11, ал.1, т. 8 от Закона за Българската телеграфна агенция)
 • Решение № 4 от 26 март 2012 г. по конституционно дело № 14 от 2011 г., съдия докладчик Стефка Стоева (по искане на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност на чл. 25, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) – по искане на тричленен състав на ВАС.

Решението, допускащо агенти на ДС да управляват обществените медии  и да вземат основни решения в областта на свободата на изразяване, преобръща позицията на Конституционния съд, заявена при предходно атакуване на ограничението:

 • Решение № 10 от 25.06.1999 г. по конституционно дело № 36 от 1998 г., съдия докладчик Иван Григоров (по искане на 52 народни представители за установяване на противоконституционността на редица разпоредби от Закона за радиото и телевизията).

Кадровата политика на това правителство също потвърждава тенденцията.

В медиите се появи съобщение, че идеологическият работник е поискал закриване на Комисията по досиетата.

Обсъжда  се връщането на пар.12 от Закона за досиетата, според който   не се установява принадлежност към ДС за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година.

Когато става дума за управление на общите работи: никога не е време за апатия.

5 thoughts on “Решение на Конституционния съд: агенти на ДС, медии, апатия

 1. Michel says:

  То е ясно че агентите на ДС (БКП) са превзели държавата, окобо 99% от нея. Станишев и Доган (и двамата агенти на ДС) са зад цялата работа.

  Орешарски е един малък проводник само, марионетката пред телевизионните камери, “експертът” който “ще оправи България”…

  Не сме апатични! От 14 юни не сме! Само че се оказа, че мирният протест срещу мафията зад правителството и във правителството, няма ефект. Няма. “Протестирайте си, не ни пречите, ние имаме полиция, съд (вкл. Конституционен), метални ограждения, жандармерия, медии, и власт колкото си искаме! Ще купуваме, продаваме, крадем, ще правим каквото си искаме!”

  Неапатичните вече си купуват билети за Терминали 1 и 2… останалите българи ще си погинем тука един по един, под властта на ДС. 😦

 2. nellyo says:

  Мишел: разбира се, че апатията не е овладяла всички. Иначе нямаше да има Орлов мост и нямаше да има 14 юни.

  Големият грях на мрежата на зависимостите е налагането на бутафорен характер на демократичните процедури: отпред парламент от красавици (съпруги, приятелки, бивши студентки), служители, адвокати (помниш ли Камен Влахов – виж карето тук) и просто ловки тарикати, а реалната власт е извън парламента.

  И през 1989 хората бяха срещу член 1 защо? защото реалната власт беше извън парламента. Но тогава (за много хора) имаше общ проект: демокрация тук, а сега алтернативата са индивидуалните проекти: свят голям.

  Общ проект. Избори – и проект WYSIWYG.

 3. Michel says:

  Апатията не е овладяла всички, но може би 90 %.

  По-лошото е че след 4 месеца справедливи протести срещу корумпираното+компрометираното (и по-лошо: подвластно на мафията!) управление на Орешарски, тези проценти ще нараснат, според мен.

  Когато видиш, че гласът ти не се чува, или още по-зле: чува се, но не се зачита (Орешарски и парламентарните партии открито се подиграват с гражданите от 14-ти юни до днес! скрити зад хиляди полицаи и охранители…) какво ти остава? Да махнеш с ръка и да кажеш, “няма смисъл, нищо няма смисъл”, след това опциите са ти заминаваш оттук или емигрираш още по-навътре в себе си. Така апатичните могат да нараснат от 90% до 99%. 😦

  Просто ми е тъжно, какво се случва… (или не се случва,в много случаи) в България.

 4. Йоахим БГ says:

  Господа четящи служители на ДС*,
  Когато сте работили, сте били галеници на властта. Привилегировани. Без значение е името на партията, чиято власт сте “подържали”.
  Партията ви се гордееше, че управлява с ДИКТАТУРА – лозунга и беше “Диктатура на пролетариата”!?… Само това е достатъчно за да се ЗАСРАМИТЕ за лапането, за надничането в ‘гащите’ и личното пространство на приятелите и сънародниците си. И на стари години, за компенсация, да ги оставите на мира. Да ги оставите да дишат! Не се притеснявайте, те и без “ваша помощ” го могат…
  Махнете се от пътя на всички МЛАДИ! Включително и от пътя на децата на засегнатите от вас. Вие сте ИЗЯЛИ СВОЕТО навреме. Ако смятате, че на младини някой ви е пречил да станете милионери, това не сме НИЕ, настоящите граждани на РБ. Тези, които са ви пречили, са вашите някогашни хранители – ГОСПОДАРИ от върхушката. Хранили са ви вповече от другите. Затова сега за компенсация – не искайте ОЩЕ! Излезте от играта, поне за едната ЧЕСТ!
  СРАМЪТ е резултат от осъзнатата Неадеватност при самооценка. Ако липсва самооценка, или преценката е неадекватна, то човекът е БОЛЕН!…
  В замяна на ЛАПАНЕТО ви на младини, оставете другите сега, поне ДА ДИШАТ!
  */отнася се и за тия, които поради липса на акъл, само са мечтали да работят, като такива…/ 8-ЕЕ

 5. angel says:

  Няма бивш доносник, бивш мръсник, бивш предател и бивш парцал. ДС са били презупречни в избора си на хора-намирали са да ползват най-долните срахливци и некадърници, които не са имали сили да израстнат с потенциал. Помия и смрад се носи от душите им на доносници…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s