Съд на ЕС: блокиране на достъпа до сайт

Стана известно заключението на Генералния адвокат по дело C-314/12 UPC Telekabel Wien GmbH/Constantin Film Verleih GmbH и Wega Filmproduktionsgesellschaft GmbH.

Австрийският Върховен съд се обръща към Съда с въпрос дали интернет доставчикът, който осигурява достъп до интернет само на потребителите на нарушаващия правата уебсайт, може да се смята за посредник,  чиито услуги се използват от трето лице (от оператора на нарушаващия правата уебсайт) за нарушаване на авторските права, така че и спрямо този доставчик да може да се налагат съдебни забрани.

Сайт kino.to   дава  възможност на потребителите да гледат чрез стрийминг или да изтеглят филми, правата върху които са притежание в частност на Constantin Film и на Wega, без последните да са давали съгласие. Клиенти  на интернет доставчика UPC Telekabel  са използвали предлаганото от уебсайта kino.to.

Генералният адвокат смята, че и интернет доставчикът на потребителите на нарушаващия авторското право уебсайт трябва да се смята за посредник, чиито услуги се използват  за нарушаване на авторското право, поради което и на този доставчик могат да се налагат съдебни забрани.

Въпреки че мярката може да не е ефективна и въпреки че изисква разходи, ГА смята, че блокирането не е принципно непропорционално, а въпросът трябва да се обсъжда във всеки конкретен случай.

Пълният текст на заключението

Tagged

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s