Ирландец на хоризонта

press

 

След смяна (1969) е картина на художника Любен Гайдаров.  Днес обаче въпросът е какво идва след  смяната на собствеността на НБМГ Холдинг.

Според съобщенията,  компания Мedia Maker Limited, регистрирана на 9 април т.г. – тази седмица –  ще поеме собствеността на НБМГ Холдинг, в КлубZ има повече по темата. Патрик Халпени, собственик и представляващ,   участва в ръководните органи на групата Communicorp до 2012, когато е освободен.

В медиите не се забелязват изблици на ентусиазъм от съобщението за замяната на Кръстева с Халпени. Впрочем ИПК Родина и  разпространението на печата остават, както са.

За купувача  – доколкото е купувач – Халпени е индикативно, че е партньор (от Communicorp) на депутата от Коалиция за България Мартин Захариев в  Радио 1 Рок . Ако интересът на Пеевски (магистрат – медиен магнат – депутат –  кандидат за евродепутат) е да излезе от разказа за медиен магнат, какъв е интересът на  Халпени да влезе като физическо лице  в българския разказ остава неясно.

В България Communicorp участва в седем лицензирани доставчика на радиоуслуги и една телевизия, на базата на честоти, първоначално предоставени на Тангра, ТНН, Метрорадио, Контакт, Българска радиокомпания, Сити.  През 2006 г. Мартин Захариев съобщава:  “ние фактически предпоставяме лидерството на Communicorp на българския радиопазар“.

В други държави разрастванеmo на компанията не върви така безпроблемно. Според доклад на TI за Ирландия  през 2012 Communicorp увеличава дела си в най-голямата издателска група Independent News and Media (INM), която притежава Irish Independent и Sunday Independent, както и други национални и регионални печатни издания, от 22 на сто до позволения максимум от 29.9 на сто (правилата).

Под натиска на общественото мнение ирландският медиен регулатор BAI разглежда случая и решава, че  не става дума за контрол, а само за съществен интерес в медиите.   Националният съюз на журналистите иска спешна ревизия на законодателството, за да се изясни в какви граници едно лице може да има съществен интерес.

През 2014 г.  в ирландската преса отново се коментира  доколко ирландското законодателство може да се справи с контрола върху медийните концентрации специално относно собственика на Communicorp О’Брайън и печатните издания в Ирландия.  Според Irish Times

вместо яснотата, която се очаква в една демокрация по въпроса кой контролира някои от най-продаваните вестници и популярни новинарски сайтове, съществува “конструктивна неопределеност”, с която сме свикнали, но отстрани изглежда забавна и объркваща.

За сравнение се привежда правната регламентация в Австралия, според която собственикът на Communicorp  О’Брайън има несъмнен контрол върху издателската група INM и това става ясно при операциите на О’Брайън в Австралия. Според австралийското законодателство INM е преценено   като контролирано от О’Брайън  дружество, докато според ирландския медиен регулатор той има само съществен интерес в него.

Собственост, контрол, съществен интерес – все интересни теми в контекста на очакваните мерки за прозрачност на медийната собственост и за медиен плурализъм у нас.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: