Медийната кампания 2014 в решения

Създаването на практика по отношение на правилата за предизборна кампания е интересно за ефективността на всеки закон. През 2005 е свален клип на ПП Атака заради нарушени права на БНТ. През 2007 е спрян клип на ПП Атака (Да спрем фесовете) ” по чл.64 ал.4 ЗИДЕП за нарушаване на добрите нрави, честта и доброто име на кандидати”.  Решението на ЦИК тогава:

предизборен клип на ПП Атака, с който грубо се нарушават разпоредбите на чл. 4, ал. 2 и чл. 39, ал. 2 от Конституцията на Република България, както и на чл. 64, ал. 4 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЗИЧЕПРБ) и на чл. 10 от Закона за радиото и телевизията.

И през 2014 ПП Атака отново  е с принос към създаване на практика по глава 12 от новия ИК:

  • Решение № 350-ЕП / 13.05.2014   ПП Атака е санкционирана за нарушение на ИК за клип,   изглеждащ като коктейл от   *нарушени авторски права (клип без съгласието на автора), *нарушени  права върху лични данни и лична неприкосновеност (според практиката на Комисията за защита на лични данни използване на чужда снимка/видео е нарушение), *дискриминация  и още – вж clubz.bg и dnevnik.bg. На адрес ataka.tv – сайтa на телевизията на ПП Атака  клипът е свален –   забраната е и за разпространение  онлайн.
  •   Решение № 381-ЕП / 15.05.2014  Клип на ПП Атака с участие на дете. Председателката на ЦИК е защитавала мнение  да се препрати преписката към Агенцията за защита на децата. ЦИК приема, че има нарушение на ИК (добри нрави).
  • Решение № 312-ЕП / 08.05.2014; Решение на ВАС ; Решение № 385-ЕП / 15.05.2014   Благодарение на бързата гражданска реакция се създава  практика относно билбордовете и външната реклама на телевизията на Атака и означението Алфа- Атака чрез три последователни решения на ЦИК – ВАС  – и отново на ЦИК:

Върховният административен съд приема, че дори в рекламните материали да не е налице призив за подкрепа и неподкрепа на ПП „Атака”, в случая става въпрос за забрана за недопускане в търговска реклама да се правят внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет. В тази връзка и с оглед съдържанието на представените в преписката писмени доказателства и други материали – диск и книжка, Централната избирателна комисия приема, че изображението на стилизирания образ на профила на Волен Сидеров върху рекламните пана, чрез които се рекламира телевизия „Алфа”, както и съдържащия се върху рекламата надпис АТАКА, представляват внушение по смисъла на чл. 191 от ИК в полза на ПП „Атака”.  Постановява премахване на рекламите (билбордове, стени на сгради и др.) на телевизия „Алфа”, съдържащи стилизирания образ на Волен Сидеров, надпис АТАКА и номер 20, независимо дали съдържат и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

Междувременно – извън кампанията – но във времето на кампанията Сидеров печели дело за клевета (на първа инстанция) в Бургас  срещу журналист в Скат и дело в Окръжния съд срещу Валери Симеонов за „лумпени, малоумници, прости и тъпи хора”, но малко преди това губи от Яне Янев  в СГС (решението не е влязло в сила) за „лумпен”, „измекяр” и „презерватив…на Б.…”

Други решения на ЦИК за кампанията досега:

  •  Решение № 364-ЕП / 13.05.2014 – Всяка неделя, ЦИК приема за неустановено дали в предаването се използва платена или безплатна форма. Остава неустановено защо ЦИК не установи.

 За Централната избирателна комисия остава открит въпроса платена или безплатна форма е използвана при излъчването на този агитационен клип, както и дали водещият на предаването „Всяка неделя” е решил по собствена преценка да го излъчи в предаването си след края на разговора с двете кандидатки.

  • Решение № 351-ЕП / 13.05.2014 – ПП Атака срещу Бареков за твърдения като „Сидеров извърши най-голямото предателство, превърна се в мекере, защото продаде партията си и българските патриоти на Лютви Местан и ДПС”.

 

А има и факти, за които още няма решения.

ataka_nAtaka2_n

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: