Право да бъдеш забравен: още съдебни решения

В ново съдебно решение (Equustek Solutions Inc. v Jack , 2014 BCSC 1063) – този път в канадската провинция Британска Колумбия – на Google е разпоредено да не включва в резултатите   от търсенето сайт,  свързан с   продажба на пиратски стоки.

Първото канадско решение след решението на Съда на ЕС за правото да бъдеш забравен. Доколкото става ясно, досега носителят на права е искал блокиране на отделни URL, а сега Google е получил от съда нареждане да не   индексира (да  де-индексира) сайта на компанията.

Отново, както и при нас, според съда Канада има юрисдикция върху Google  Canada. Michael Geist се вълнува в блога си докъде ще се стигне, ако всеки има юрисдикция върху търсачките.

Отново, както и при нас, се обсъжда ролята на търсачката, благодарение на която има достъп до въпросния сайт  – пасивна или активна. В Канада приемат, че Google е невинен наблюдател, но   несъзнателно улеснява   продължаващите нарушенияНе е точно така в решението C-324/09 на Съда на ЕС с предмет преюдициално запитване в рамките на производство L’Oréal и др./eBay, където се прави извод, че операторът има активна роля, която му дава възможност да се запознае или да контролира данните относно тези предложения, когато оказва съдействие при представянето им в интернет.

Google обжалва.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s