Финансиране на обществените медии: референдум в Швейцария 2015: данък

Вероятно БТА е източник на новината на български език за референдума в Швейцария, посветен на финансирането на обществените радио и телевизия. В заглавието се твърди, че швейцарците на референдум днес   приеха всички домакинства да плащат такса за радио и телевизия. Така се ражда новината –

БТА:  Швейцарските избиратели приеха днес на косъм промяна в системата и всички домакинства ще плащат такса за радио и телевизия

БТВ: Приеха днес на косъм промяна в системата и всички домакинства ще плащат такса за радио и телевизия

ПИК: Приеха днес на косъм  промяна в системата и всички домакинства ще плащат такса за радио и телевизия

  • Как са плащали в Швейцария досега? На крайно устройство. Ако имаш каквото и да е крайно устройства за приемане, тогава плащаш.
  • Какъв е въпросът на референдума? Одобрявате ли новата схема в изменението на закона от декември 2014 г. Както се посочва в обяснението (стр.33 и следващите), таксите са въведени отпреди интернет, а днес всички предприятия и 92 на сто от домакинствата в Швейцария имат интернет и мрежата се използва за радио и телевизия. С промяната се елиминира необходимостта да се осъществяват инспекции  и претърсване на частни имоти за телевизори, мобилни телефони или други приемници. Домакинствата трябва да продължат да допринасят за финансирането – но като плащат данък – защото ще се плаща вече не за  получавана услуга. Ще плащат и предприятията.

Швейцарците одобряват новата схема. С 50,08 процента – на въпросния косъм – но одобряват.  Няма да се плаща повече такса на крайно устройство.  Подробности се виждат в нормативната уредба. Ще има освободени от задължението по социални причини.

Пресконференция

Резултатите по кантони –  френскоезичните кантони подкрепят switzref

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s