Франция: съдът отменя решения на медийния регулатор без оценка на въздействието

Съдът отмени отказа на френския медиен регулатор CSA (съвет за аудиовизия) да позволи промяна на две телевизионни програми – новинарската  LCI  (от групата на TF1) и  Paris Première (от групата на M6) – така че вместо криптирани и платени да започнат да се разпространяват безплатно (free to air DTT ).     

Причината за отмяната е липсата на предварителна оценка на въздействието – това е основното, заради което си струва да се отбележи намесата на съда.

Законът предвижда CSA да провежда предварителна оценка на въздействието, включително икономическа, преди вземане на подобно решение.

В конкретния случай оценка има, но е огласена заедно с решението за отказ, а не преди него.

По същество медийният регулатор отказва промяна на бизнес модела, защото финансирането на двете програми с реклама ще се отрази отрицателно върху другите медии и медийния плурализъм. След отмяната в шестмесечен срок регулаторът ще трябва да се произнесе отново по същия въпрос.

Регулаторът в момента консултира и за нови HD канали, може да се види оценката на въздействието  и по този въпрос, в съответствие и с решението на съда.

В България  промените в лицензиите съвършено променяха (и променят) условията на опериране на доставчиците. Динамиката няма опора в сериозни оценки, или поне не е широко известно да има такива. Същото се отнася и за българските HD програми, и за въвежданите нови  медийни услуги по принцип.

Tagged

One thought on “Франция: съдът отменя решения на медийния регулатор без оценка на въздействието

  1. Майло says:

    Дали да не попитаме каква оценка на въздействието направи България като раздаде лицензиите за мултиплес оператори? Председателят на КРС повтаря неуморно, че има капацитет за десетки ефирни програми, който не се използва… 🙂
    Обичайният въпрос на науката би следвало да бъде: “What if…?” Мисля, че темата е подходяща най-малко за дипломна работа. Чудно е как на толкова високо ниво не се отчита връзката между обема на рекламния пазар, възможностите за издръжка на медии, гарантирането на (i) достатъчно (ii) жизнеспособни (iii) независими играчи… (“медиен плурализъм”).

    Нашата практика изобщо трябва да влезе в учебниците. Дадохме лиценз за “7-ми” мултиплекс (ясно е защо, но все пак…), при това без налични честоти… Щото ако бяха налични, та… :-)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s