Турция: как да си осигурим място на първата страница

По искане на прокуратурата съдът в Истанбул отстрани ръководството на една от малкото опозиционни медийни групи Feza Media Group, издаващи вестник Zaman/Заман,  и назначи ново ръководство.За основание е посочено, че групата работи под нарежданията на терористична организация – Fethullahist Terrorist Organization/Parallel State Structure (FETÖ/PDY) – свързана с Ф.Гюлен, политически опонент на Ердоган. Снимки и видео от сблъсъци с полицията има на сайта на todayszaman.com.

Преди изборите през ноември по подобен начин  е отстранено ръководството на друга опозиционна медийна група Koza İpek. Прекратено е разпространението на Bugün TV  и Kanaltürk TV. А вестниците, издавани при новото ръководство,   заемат проправителствени позиции. Същото се случва и в първите дни на Заман след смяната на борда.

През февруари т.г. е  разпоредено на държавната компания Türksat   да прекрати сателитното разпространение на независимата телевизия IMC TV след обвинение в пропаганда в полза на  PKK u Kюрдистанския комунистически съюз (KCK).

Действията срещу поредната медийна група в Турция, която не споделя проправителствената линия,  предизвика реакция от страна на медии,  журналистически и правозащитни организации.

Има реакция и от страна на държави в ЕС – Франция смята, че подобно поведение е неприемливо  – не може да се доближаваме до европейските ценности и да не зачитаме медийния плурализъм, е цитиран да казва френският външен министър.

Реакцията на Европейския съюз – чрез офиса на Федерика Могерини:

ЕС следи отблизо развитието на събитията, свързани с Feza Media Group, включително вестник Заман, и последвалата полицейската акция. ЕС многократно е подчертавал, че Турция, като държава – кандидат за ЕС, трябва да зачита и насърчава високи демократични стандарти и практики, включително свободата на медиите.

Свободни, плуралистични и независими медии са един от основните елементи на  демократичното общество поради ролята им за свободата на информация и идеи и за осигуряване на прозрачност и отчетност. Всяка държава, и по-специално държавите в преговори за присъединяване към ЕС, трябва да  гарантира основните права, включително свободата на изразяване, и правото на справедлив  процес в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека (ЕСПЧ).

zaman zombieОт Twitter – усмихнатият Ердоган вече е на първа страница (“Заман, убит в петък, се събуди в неделя като проправителствено зомби”)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s