За обществените медии, регулаторите и идеята зад тази дискусия

 

Тройната коалиция действаше по-директно 

Без декоративни дискусии и инициативи отдолу.

Като питаха Йордан Мирчев, шефа на парламентарната транспортна комисия, как върви законопроектът за публичното радиоразпръскване, той отговаряше с “Нещата там са много тънки” .  И нито дума повече.

Тънки, тънки – колко да са тънки:  накрая беше приет  закон и изменения в ЗРТ и ЗЕС, в които се видя персонално кой печели от тези разпоредби – освен другото (продажбата на ТВ2 и пр.) –  това е началото на Ирена Кръстева като телевизионерка – ако помните, че преди да говорим за детето, говорехме за майка му.  Когато казват, че нещата са тънки, те са дебели.

Сега е усвоен друг подход

Колкото и слуховете да създаваха очаквания за готови закони, сега са решили (да се създава видимост, че) самите медии  искат от парламента да се заеме с преструктуриране на медийния сектор, инициатива отдолу. 

Това, което имаме като инициатива отдолу:

  • Полина Карастоянова обявява “обществено обсъждане” – всъщност със селективно поканени;
  • дава се думата на предварително записани за участие,  Мартин Захариев съобщава точки, които “висят във въздуха”;
  • дава се думата на  поканените за подкрепа на точките на предварително записаните за участие:   Венелина Гочева експлицира алгоритъма (запис 1:05:50):  да се започне от трите точки  на Мартин Захариев  … когато Поли Карастоянова ми звънна…  тя знае…  един кръг колеги се срещаме много редовно и си говорим за медийната среда …   Поли знае, тези хора са професионалисти и   знаят какво трябва да се направи

Кратко, чистосърдечно, от източника.

На дискусията се била родила някаква идея, пише на сайта на БНТ – чак да се е родила? Бяхте там, наистина ли го твърдите.

Официализираха това, което бяха решили да се официализира.

Стенограма, пдф

Започва  и (фейк) кампания, че самите медии искат обединение:  заглавието в 24 часа: “Обединение на БНТ и БНР иска медийната общност”…

update. Впрочем този механизъм на производство и пускане на новини се потвърждава от известния запис на двете каки – съдия Янева разказва как Венелина Гочева я пита   “какво да пускам” в 24 часа:

щото тя ми вика нали к’ва подкрепа там, тя ме е търсила сто пъти аз не и вдигам, и накрая тя (Венелина) ми писала някакъв СМС: „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?“

 

 

One thought on “За обществените медии, регулаторите и идеята зад тази дискусия

  1. komitata says:

    Че това си е въпросът #Кой?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s