За Лили Маринкова : така ли се разделя с водещ журналист една обществена медия

Колко са характерите в ефира като Лили Маринкова? Колко са журналистите с подобна острота и критичност, понякога до липса на самосъхранение?

Лили Маринкова е уволнена*. Тя няма ангажимент към Българското национално радио – нито  на ръководна позиция в Хоризонт, нито като водещ на Неделя 150.

Генералният директор е коментирал причините за 24 часа. На сайта на общественото радио  не виждам  мотиви за освобождаването, не са сметнали за нужно да обясняват.  Но ние, тяхната вярна аудитория, не сме длъжни да четем вестник, финансиран от КТБ/Пеевски, за да разберем защо се разделяме с емблематичен водещ от БНР. Смятам, че обществените медии   дължат публичност на мотивите на толкова сериозни решения.

Самата Лили Маринкова е казала, че новите директори имат право да си подбират екипите си. Тя не оспорва назначаването на новия директор на програма Хоризонт.

Последното ръководство успя да постигне небивало противопоставяне и разделение на хората в радиото, главно като подчертаваше различия в доходите. Лили е била за известен период също част от ръководството.  Сигурно това обяснява липсата на реакция (засега) от журналистите в БНР.

Но има реакция на уважавани журналисти и мои колеги преподаватели –  споделям позицията им:  една  обществена медия не се разделя така с хората си, дали толкова много за утвърждаване на независимата журналистика.

*

Уточнение на Лили Маринкова за Клуб Z:   не е пенсионирана, а уволнена –   основанието е 328.2 КТ – служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени  и пр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “За Лили Маринкова : така ли се разделя с водещ журналист една обществена медия

  1. Румяна says:

    Жалко, че и в национална публична медия, каквато е БНР, с призвание да съдейства за форморане в българското общество на личности, с голям професионализъм, богата култура и висок морал /качества с които Лили Маринкова беляза целия си трудов път не само на журналист, но и на творец/, не е останало нищо културно и морално да управлява!

  2. nellyo says:

    Да се надяваме, че е.
    Но модернизацията, която очакваме, изисква повече от всякога прозрачност и аргументация.

  3. И диалогичност.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s