СЕМ: мармалад утре

— Правилото е: мармалад утре и мармалад вчера, никога — мармалад днес.

— Все пак някой път ще дойде и „мармалад днес“ — забеляза Алиса.

— Никога! — каза Царицата. — Аз ти казах: мармаладът се дава утре. Днес никога не е утре. Можеш ли да се събудиш и да си речеш:„Е, днес най-после е утре!”, нали разбираш.

— Напротив, не разбирам— отвърна Алиса.— Ужасно е объркано.

*

Луис Карол е гениален, живеем ситуацията с “мармалад утре” в различни изпълнения,  този път говорим за избора на генерален директор на БНТ.

В проекта за дневен ред на Съвета за електронни медии за 25 ноември 2016 присъства точка 2. Обявяване на процедура за избор на генерален директор на Българската национална телевизия.

Макар мандатът на сегашния генерален директор Вяра Анкова да изтече, Съветът за електронни медии отложи избора с мотива, че ще приема нови правила за избор на основата на сравнителен анализ и обществена консултация. Повод, а не причина – и развитието на процедурата  го доказа. Резултатът от обществената консултация е нула (трима души с бележки, които не били съществени), но никой не е и очаквал друго.

Сега вече – въоръжени с нови правила за избор – членовете на СЕМ като че ли нямаха причина да отлагат повече избора на генерален директор на БНТ, още повече че президентските избори – заради които се смята, че се задържа избора – вече отминаха. И точката в дневния ред като че ли показва точно това.

Но на заседанието в петък, 18 ноември 2016, членовете на СЕМ решават отново да не открият процедура за избор.

Както и преди ,  регулаторът дължи мотиви. Както и преди, официално обявени мотиви (в нарушение на закона) няма. Протоколите от заседания на сайта на СЕМ са отпреди месец и половина (при тридневен срок), няма дори официално съобщение в рубриката Новини. От съобщението на БТА научаваме кой как е аргументирал решението за ново отлагане.

“Декември е ваканционен месец и това би затруднило кандидатите да подготвят своите документи от различни институции в почивни и отпусни дни.”

 

“Започнали са много тежки политически спекулации, откакто се е разбрало за обявяването на конкурса, нелепа и грозна манипулация.”

 

“Процедурата да бъде стартирана в един по-устойчив и по-стабилен обществен момент.”

 

Мотиви няма – има приказки за метеорология, ваканционен месец, политика и някакви безадресни врагове, които нелепо и грозно очакват все пак някаква мандатност, все пак някак предвидена в закона.

Европейската комисия  изрично е казвала, че ваканции  не са основание да не се спазват срокове.

Но –  според това, което имаме като СЕМ – правовата държава действа в малък брой подходящи моменти.

Мармалад утре.

 

 

4 thoughts on “СЕМ: мармалад утре

 1. Pinokio says:

  СЕМ не може да произведе избор на генерален директор! Отказ от правомощие! Какво може – мармалад или бездействие! На 25 ноември – в дневния ред на извънредно заседание, на 26 – 5-ма въздаржали се… От многото въпроси кой е бъркал мармалада, най-интересен е кой е организирал заседание с тази точка в дневния ред!

 2. Albena says:

  СЕМ от 22.11 готви да стартира избора за ген.дир. на БНТ, леко промъкнато извън официалния дневен ред. Доклади се поръчват със срок до края на деня. Бърза се, вълнуват се.Надяват се. И в петък, на извънредното заседание се прави остър завой. Забележителни са цитатите на трите дами-все високо интелигентни. Излиза, че проблема им е в статиите в един сайт. Иначе ЗРТ няма.Срокове няма.Компетенции за изпълнение няма. И този декември как така се случи да се падне като календарен месец…Изключително мотивиране на въздържането!То така другите си решения не мотивират. Атанасов дори не смее да гласува против-и той се въздържал.Защо -да го питаш.Сигурно заради декември и той .
  Е, готовият проект на решение от петък(25.11), дето бел ден не видя, ще чака “по-устойчив и по-стабилен обществен момент.” То си е готово, написано…Само датите дето са за декември и януари.
  В ЕКомисия какво ли ще кажат?
  Добрият професионалист трябва да е в състояние да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец или година.И после да е в състояние да обясни защо това не е станало. Страхувам се, че за СЕМ важи само второто изречение.Първото им е terra incognita. Нека да им осигурим почивка, но по-дълга.

 3. Pinokio says:

  Накратко – на 25-и забъркват мармалад, привечер някои им е казал, че са се оцапали и на 26-и като барон Мюнхаузен се хващат за косите за да се изтеглят от мармалада. Следват дни на мълчание и спотайване…

 4. Pinokio says:

  Разбирам, професоре. Важен е трендът.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s