Тръмп, лицензиите на NBC, Първата поправка

//platform.twitter.com/widgets.js

Президентът Тръмп открито днес поставя въпроса за отнемане на лицензиите на NBC и други критично настроени медии, недоволен от новинарските им емисии.  Отдавна се знае, че Тръмп сочи CNN като производител на фалшиви новини, сега към CNN се добавят и други медии.

 

Отделен въпрос е кой и как може да отнеме лицензии – това е регулаторът FCC – и то при определени основания – и то не на цели мрежи. Но това не прави заплахата на президента по-малко опасна, предупреждават американските медии.  Става дума за конституционна разпоредба  – зачитане на свободата на изразяване според Първата поправка на Конституцията на САЩ. Ценност, която и президентите не си позволяват да атакуват.

Tagged

One thought on “Тръмп, лицензиите на NBC, Първата поправка

  1. Nulle Terre Sans Seigneur says:

    Дали всъщност е противоконституционна мярка не е толкова сигурно. Американците в днешно време третират първата поправка като осигуряваща абсолютна свобода на словото, но тази интерпретация става масово разпространена едва с юриста Закария Чефи след 1920г. и то в голяма полза на анархистките и комунистическите движения през периода.

    От друга страна за почти 4 века след втората световна война преобладава т.нар. “Fairness Doctrine,” която изисква предоставянето в ефира на поне две противоположни страни по спорни политически въпроси. Върховният съд защитава конституционалността на доктрината през 1969г. с аргумента, че това е допустим вид регулация поради оскъдността на честотите. Доктрината се разпада през края на 80-те от вътрешно решение в самият FCC (които като независима изпълнителна агенция имат доста прерогатив според административно-процедурния акт 1946г. в САЩ).

    Американските либерали от край време искат възстановяването на тази доктрина, смятайки че медиите през последните 30 години стават доминирани от дясни интереси. Ето че Тръмп, който е сигурно най-либералният републиканец в САЩ от 40 години (откогато Нелсън Рокфелър беше вицепрезидент) им даа този шанс, и либералите се възмущават.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s