Идеята за чужди агенти в медиите

Един законопроект, който ГЕРБ и патриотите подкрепиха на първо четене, по-точно идеята за контрол върху т.нар. непазарно финансиране,  силно напомня  философията на правната уредба на иноагентите (инностранные агенты, чужди агенти) в Русия.

Вносителите на законопроекта са от ДПС,  но – няма съмнение – ходът на законопроекта Пеевски е възможен само с подкрепата на управляващото мнозинство.

Очевидна е  несъвместимостта на проекта със Закона за нормативните актове и невъзможността на проекта да осигури прозрачност, но прави впечатление доближаването  до подхода на Кремъл.

В Русия приемат закони, засягащи културата и медиите – насочени към юридически лица с чуждо участие, предимно с  американски  акционери или спонсори,  но и в по-широк смисъл засягащи всички, които получават   пари от чужбина, вкл. от ЕС и държави от ЕС.

Преди половин година Путин подписа закона за чуждите агенти.

Чужд агент (иноагент) е   юридическо лице или структура, която разпространява информация и получава чуждестранно финансиране. Министерството на правосъдието определя в регистър кои медии  съответстват на такава широка дефиниция  и решава какви  ограничения да бъдат наложени.

Внесени са поправки в АПК за глоби до 5 млн. рубли  за чуждите агенти при нарушаване на изискванията.

Чуждестранната собственост в медиите е ограничена до 20 на сто, което променя динамично медийния пейзаж – отделна тема е кой поема дяловете, от които трябва да се освободят чуждестранните компании.

Аналогичен, но отделен закон е приет за интернет-кината, отново чуждестранната собственост се ограничава до 20 на сто.  Доколкото става ясно, това са нелинейните аудиовизуални услуги онлайн, предоставящи достъп до големи каталози от филми.

.

Властта има и моменти на благоразположение, но това е друга тема.

94958DBB-4D90-4CA7-9E44-591027B60EE5

Снимка: Импакт Прес Груп

5 thoughts on “Идеята за чужди агенти в медиите

 1. San Antonio says:

  Само за протокола и за яснотата на изложението — приетият в Русия закон за чуждите агенти е взаимстван (злите езици твърдят, че е едва ли не преписан) от американският такъв. И доколкото не се отнася само за медиите.

  Това е добре да се знае от следващите коментатори по темата.

  На мен лично ми е любопитно вашето мнение дали такъв закон е необходим и за България. Какво влияние би имал според вас върху медийното пространство у нас.

  Благодаря предварително, ако решите да го споделите.

 2. nellyo says:

  За яснота на изложението – едва ли, цитирате една обикновена пропагандна теза, според която руските мерки са отговор на западните.

  Не са – и това е добре да се знае от следващите коментатори.

  Американският закон ФАРА се появява през 1938 г., за да се бори с агенти от нацистка Германия. През 1966 г. той е изменен, което пренасочва задачата на закона към политическите лобисти, действащи от името на чужди държави, които трябва да се регистрират сами.

  Съвсем други цели имат руските мерки. За търговски дружества, неправителствен сектор, медии има ограничения, а някъде снимките на активисти от НПО са на табла по улиците като врагове. Знаем как е, враг на народа.

  При това агент си – стига да получиш финансиране, а не – както в САЩ – чуждестранно лице да притежава контрола.

  Дали такъв закон е необходим в България? Какъв “такъв”? Като на Путин? Като проекта на Пеевски?

  България е държава от ЕС.
  Тези, които по руския закон са агенти, тук се ползват от четирите свободи.
  Единен вътрешен пазар.
  Като на Путин – ще е трудно.

  Като на Пеевски – вече писах.
  Какво влияние би имал? Като начало би показал, че Пеевски може да нарушава Закона за нормативните актове.

 3. San Antonio says:

  Като американския, уважаема госпожо. Като американския.

  И зарежете тази мантра за пропагандата, защото започвате да приличате на тези, които громите в отговора си. Още малко ще ме обявите и за враг на народа.

  Въпросът ми беше трябва ли ни закон, който да изкарва наяве чуждите агенти за влияние у нас? Без значение дали са американски, руски или някакви други. Можете ли да дадете неполиткоректен отговор на този въпрос?

  Или трябва да цитираме незабравимия Георги Русев от „Опасен чар“: „Кучета и котки може, а прасета — не“.

 4. nellyo says:

  А, характерни думи – неполиткоректно.
  Оставете анонимното тролене, защо не се съсредоточите в партийния тв канал.

 5. San Antonio says:

  Я, характерно поведение — хващане за една дума и бягство от отговор по същество.

  Бихте ли посочили къде в моите коментари съм твърдял, че руският закон за чуждите агенти е отговор на някакви западни мерки към Русия, както твърдите вие? Кратко и ясно, като за студенти. Иначе ще се окаже, че опитът за тролене е от ваша страна, ако и да сте домакин тук.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s