Ход на медийния законопроект Пеевски и др.

През февруари 2018 с открито писмо до медиите Делян Пеевски и други депутати от ДПС внесоха в парламента законопроект за изменение на ЗДДПИДИ, обявен като проект за изсветляване на собствеността и финансирането на медиите.

Защо проектът трябва да бъде оставен без движение вече се каза – като започнем от предмета, който няма общо с депозирането, нито се ограничава до печатни издания.

Парламентът обаче гласува проекта на първо четене, което няма как да стане без подкрепа от управляващите – Вежди Рашидов се изказва от ГЕРБ, Волен Сидеров от Обединените патриоти – и двамата подкрепят проекта.

Към досието на този проект:

  • стенограмата от заседанието от 4 юли, когато проектът е гласуван на първо четене  (и док файл). Стенограми като тази обясняват защо хората напускат България.
  • становищата, вкл. становище на Министерството на културата  – Министерството казва, че липсва терминологична яснота и че новите задължения не кореспондират с целите  на закона. Едно напълно смислено становище, внесено навреме – за да бъде взето предвид при първото четене, но не се забелязва дори бившият министър на културата/сегашен председател на ресорната комисия да проявява доверие в администрацията на МК и аргументите, подписани от правоприемника му.
  • КЗК е подкрепила проекта. В медиите на вносителя пишело, че единствено аз съм дала негативно становище за законопроекта – защо? много ясно защо – все затова – запазвам правописа:  “тъй като той бил разкрил срамните обвързаности между създадените от Командира олигарси и финансираните от тях медии, формиращи Фабриката за фалшиви новини.” Всъщност не, просто противоречи на Закона за нормативните актове.

Решението на КЗК, пълен текст

  • Срокът за предложения между първо и второ четене се оказа 3 септември 2018, поискан е “за обществен дебат, много належащ и необходим”; постъпилите предложения  се появяват на този адрес.

Националната библиотека: текстовете са напълно извън Закона за депозирането.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: