Цифровият данък и перспективата за търговска война

Ако не се постигне многостранно международно споразумение за данъчно облагане на големите цифрови компании, това може да предизвика опасна търговска война, заяви   Организацията за икономическо сътрудничество и развитие,  цитирана от БНР.

Франция, Италия и Обединеното кралство готвят  т.нар. цифров данък  за  техническите гиганти, много от които са базирани в САЩ компании.  

Вашингтон обяви, че засега се оттегля от преговорите. Франция заяви, че ще продължи напред с плана си  за налагане на цифров данък  на национално ниво, докато Италия и Обединеното кралство заявиха, че остават ангажирани да намерят “глобално решение”.

Европейската комисия заяви, че ще обсъжда общата си политика по темата.  Държавите и  Комисията са готови да възобновят дискусиите за цифров данък на равнище ЕС.  Същевременно говорител на ЕК казва: “Ние искаме да насърчим САЩ да се върнат към масата за преговори”,  “Продължаваме да подкрепяме глобалния подход и сме готови да излезем с европейско предложение, ако дискусиите в ОИСР не са успешни”.

Още от Политико

2 thoughts on “Цифровият данък и перспективата за търговска война

  1. Анна says:

    За да се предотвратят причините за търговска война е нужно да се уеднаквят данъчните системи. Много ми хареса мнението на този икономист, в случая, който дава пример с прогресивни данъци

  2. nellyo says:

    Не става дума за облагане на физически лица. Но благодаря за мнението.

Leave a comment