Нов закон за социалните медии в Турция

На 29 юли 2020 Турция е приела  закон за социалните медии, който  засилва държавния контрол върху онлайн платформите и данните на потребителите. Остава подпис на Ердоган, което се смята за формалност.  Срокът за съобразяване с изискванията на закона е до октомври.

Euobserver съобщава, че законът изисква чуждестранните компании за социални медии с повече от милион потребители в Турция  да открият офис в страната, в който работи най-малко един представител, който да може да приема жалби от държавните органи. Въвежда се ново определение на „доставчик на социални медии“ с изискване за национално представителство.

Социалните мрежи ще трябва да премахват съдържание, за което се окаже, че е обидно от турските власти в рамките на 48 часа.

Предвидени са санкции до 50 милиона евро, блокиране на реклама или  блокиране на достъпа. Това означава, че компании като Facebook, Twitter, Instagram трябва да решават дали да напуснат Турция или  да се съобразяват с изискванията. Според CNN Турция казва, че следва модела на германския Network Enforcement Act on combating hate speech online. Германският закон от 2018 също е подложен на критика, но правозащитници коментират, че Турция не може да се сравнява с Германия по устойчивост на демокрацията и защита на правата на човека.

Съобщава се за намерения  за забрана за виртуални частни мрежи (VPN), тъй като те обикновено се използват в Турция, за да се избегнат налаганите ограничения.

Доклад , публикуван по-рано тази година,   показва, че 408 494 уеб сайта,   7 000 Twitter акаунта, 40 000 туита, 10 000 клипа в YouTube и  6200 Facebook статуси са били блокирани, съответно заличени,   само през миналата година. Amnesty International призовава турските власти да вземат предвид решенията на Европейския съд по правата на човека, който установи   нарушение на правото на свобода на изразяване – когато Турция блокира Уикипедия през 2017 г.

Според New York Times 90 на сто от медиите се контролират от компании, близки до правителството.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: