Франция, свободата на изразяване, Самюел Пати

Париж. Учителят Самюел Пати показал по време на лекция за свободата на изразяване карикатурите на пророка Мохамед във връзка със случая Шарли Ебдо (2015). В класа има и ученици, които са мюсюлмани. Родител на един от учениците протестира, подава жалба, а също призовава към протести. На 8 октомври във Facebook Messenger и WhatsApp е разпространено видео, което призовава към протести.

На 16 октомври Пати е убит с нож от 18-годишен младеж, чеченец по произход, роден в Москва, живял в Нормандия, не е установена конкретна връзка с училището и жертвата.

Успял след убийството да публикува снимка на жертвата в Туитър. Убит от полицията при задържането.

Нещата са започнали и са завършили в социалните медии, казва представител на правителството. Отговорността на социалните медии е гореща тема във френския печат. През май 2020 е изготвен закон за отговорността на социалните медии, който предвижда големи финансови санкции, но Конституционният съд спира прилагането. Трагичният случай с учителя Пати отново връща – ако изобщо е отпадало от вниманието на французите – законодателството срещу враждебната реч в дневния ред на френското общество.

Samuel Paty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s