Надзорният съвет на Facebook започва работа

Надзорният съвет на Facebook – сформиран по-рано тази година и съставен от 20 независими професори по право, бивши политици и експерти по правата на човека обявява, че започва работа.

Преглеждат се публикации, които вече са свалени от , за да се определи дали са нарушили общностните стандарти. Става ясно, че при тях има повече от 20 000 съобщения, които са били премахнати, от които са избрани отделни случаи въз основа или на по-широкото им социално въздействие, или на тяхното значение за правилата на Facebook за това как компанията модерира съдържание онлайн.

Според Политико такива са напр. съобщения от Махатхир Мохамад, бившият лидер на Малайзия, който каза, че мюсюлманите имат право да убиват французи заради предишната колониална история на тази страна; съобщение, което популяризира теориите за конспирация COVID-19 пред голяма група във Facebook във Франция; съобщение срещу Азербайджан по повод войната с Армения, а също използването на цитат от Гьобелс, който анонимен потребител на Facebook публикува, за да критикува настоящата администрация на САЩ.

Окончателните решения вероятно ще дойдат през януари и ще представляват тест за това как може да работи такъв независим надзор.

Заедно с това започва работа и т.нар. Истински надзорен съвет (Real Oversight Board, по подобие на Real Donald Trump), който не е съставен от компанията, а от правни експерти и критици на Facebook. Те ще провеждат свои разследвания на съдържание във Facebook, което изглежда да нарушава правилата – например призив на бившия главен стратег на Тръмп Стив Банън за обезглавяване на водещия служител в областта на общественото здравеопазване в САЩ Антъни Фаучи и на Кристофър Рай, директор на ФБР. Facebook премахна публикацията, но не изтри профила на Банън. „Бизнес моделът на Facebook подкопава демокрацията, общественото здраве и неприкосновеността на личния живот“, казват от Истинския надзорен съвет.

https://platform.twitter.com/widgets.js

u

https://platform.twitter.com/widgets.js

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s