Smartmatic v Fox News et al: отговорът на Fox News

Една компания, ангажирана с изборни технологии, съди Fox News, лицата на телевизията и двама адвокати на президента Тръмп за 2.7 милиарда долара. Вън от големия интерес дори за САЩ, правният спор е важен заради отношението към истината и свободата на изразяване.

Подаден  на 4 февруари, искът на Smartmatic за 285 страници описва подробно това, което се знае:   без доказателства Лу Добс, Мария Бартиромо и др.  насърчават гости като адвокатите на Тръмп Руди Джулиани и Сидни Пауъл да  представят конспиративните си теории за  изборна измама.  Тезата на компанията  Smartmatic е,  че за тиражирането на лъжи се ноcи отговорност.

В деня на подаване на иска  Fox News отмени шоуто на Лу Добс.

На 7 февруари в съда вече е постъпил отговорът на Fox News.

Тезата е, че Първата поправка позволява на новинарските медии да бъдат домакини на  адвокатите на Тръмп, независимо какво казват и дори ако тези гости измислят скандално неверни  твърдения: според медията е undeniably newsworthy, несъмнено заслужаващ  отразяване, въпросът “дали неконвенционалните усилия на тогавашния президент Тръмп да оспори резултатите от изборите ще успеят“.

Защитата, която Fox News са избрали, е т.нар.  neutral reportage:  когато президентът обвинява Smartmatic,  медията  отразява:   т.е. това е  информиране  за обстоятелства, които обществото има право да знае, защото са от обществен интерес.

Освен това Fox News твърдят, че Smartmatic има статус на публична фигура и поради това – нисък праг на защита срещу критика. Нещата изглеждат малко обърнати, точно както когато Цветан Цветанов като вицепремиер твърдеше – и пловдивският съд /съдия Роглекова прие – че съдия Мирослава Тодорова е публична фигура, а вицепремиерът  я критикува като гражданин. Жалко, че Цветан Цветанов по-нататък се възползва от имунитета си, спорът щеше да е интересен.

 

fox

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: