Мърдок и Google: от война до глобално сътрудничество

News_Corp_and_Google_Agree_To_Global_Partnership_On_News_News_Corp_-_2021-02-18_19.42.00

Войната между Мърдок и News Corporation, от една страна, и Google, клептоманите и паразитите, от друга, е продължителна и изтощителна.

Е, нещо се случва.”Global Partnership On News”. Събитието на вчерашния новинарски ден е подписаното споразумение между Мърдок и Google. News Corp означава The Wall Street Journal, Barron’s, MarketWatch и New York Post; във Великобритания: The Times и The Sunday Times и The Sun; в Австралия – редица новинарски платформи, включително The Australian, news.com.au, Sky News и множество столични и местни заглавия.

Тригодишното споразумение включва разработването на абонаментна платформа, споделянето на приходи от реклами, развитието на аудиожурналистика и значими инвестиции в иновативна видеожурналистика в YouTube.

ec8763b83dec8a74158e91d7dfa4367b  :  “Бих искал да благодаря на Сундар Пичай и неговия екип в Google, които показаха осъзнат ангажимент към журналистиката. Това е  кауза за нашата компания от повече от десетилетие и съм доволен, че условията   се променят не само за News Corp, но и за всеки издател.  Сделката просто нямаше да бъде възможна без пламенната, неумолима подкрепа на Рупърт и Лаклан Мърдок и борда на News Corp. Това, което беше самотна кампания, донкихотско търсене…   се превърна в движение….  Особени благодарности със сигурност се дължат на  австралийската комисия за конкуренция и защита на потребителите и н австралийския министър-председател Скот Морисън…

Малко се знае по същество,  но Мърдок като Дон Кихот  е нова стилистика… 

Споразумението идва в контекста на политиката  на Австралия да накара глобалните платформи да плащат за съдържание. Според идеолозите на тези мерки журналистиката в обществен интерес има цена, която платформите трябва да бъдат принудени да плащат.

Тезата повдига много въпроси, включително за дефинирането на журналистиката в обществен интерес – преди изобщо да се говори за нейната цена.  Друг аргумент е свързан с функционирането на интернет – ето мнението на  сър Тим Бърнърс-Лий,  цитиран  в Дневник

австралийските планове дигиталните гиганти да бъдат накарани да плащат за журналистически материали  може да създадат прецедент. Прецедент, който прави неработещ интернет, такъв какъвто го познаваме.”По-конкретно съм загрижен, че има риск този кодекс да наруши фундаменталния принцип на мрежата като се изисква заплащане за онлайн свързване между определени видове съдържание”, каза Бърнърс-Лий пред сенатска комисия, която проучва подробно законопроекта, който би създал Кодекс за договаряне в новите медии.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s