Амнести Интернешънъл: Доклад за състоянието на правата на човека 2021

Публикуван е докладът на Амнести Интернешънъл за състоянието на правата на човека в света за 2021 г.

В частта за България се подчертава по-специално, че свободата на медиите и свободата на сдружаване са се влошили, тъй като  властите са предприели мерки по отношение на  журналисти, критици, антиправителствени протести. Констатирана е  открито расистка реторика към ромското население.

Като част от спешните мерки на COVID-19 през март правителството предложи промени в Наказателния кодекс,  предвиждащи глоби и лишаване от свобода за разпространение на невярна информация, върху които беше наложено вето.

Журналистите, разследващи организираната престъпност и корупцията, бяха подложени на интензивен политически и прокурорски натиск и заплахи. През юли разследващият журналист Николай Стайков беше разпитан от прокуратурата и заплашен с наказателно преследване, след като пусна документален филм, който свърза прокуратурата с финансово престъпление.

Журналисти, отразяващи антиправителствените протести в столицата София, през септември бяха физически атакувани от полиция; единият от тях беше е задържан с часове. Комисарят по човешките права на Съвета на Европа нарече действията „неприемливи“ и призова властите да разследват нападенията.

В своя доклад за върховенството на закона през септември Европейската комисия изрази сериозни опасения относно липсата на прозрачност на собствеността върху медиите и отбеляза, че медиите остават обект на систематичен политически контрол.

Класирайки се на 111-то място от 180 страни по Световния индекс за свобода на пресата, България остава държавата от ЕС с най-ниския стандарт на свобода на медиите, се казва още в доклада.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s