YouTube, Роскомнадзор, Навални и модерирането на съдържанието

„Умно гласуване“ е проект на руския опозиционен лидер Алексей Навални, създаден   за противодействие на кандидатите от проправителствената партия „Единна Русия“ на избори. Политикът многократно е заявявал за злоупотреби и фалшификации, които всеки път водят Обединена Русия до победа, въпреки общо взето ниските си резултати. Проектът предвижда и  регистрация на гражданите,  с които впоследствие  се поддържа онлайн връзка. Роскомнадзор включва основния уебсайт на проекта в списъка на забранените сайтове, като мотивира това със защитата на личните данни. 

В YouTube има видеоклипове на Навални, в които се съобщава за мерки на Роскомнадзор срещу проекта още през 2018 г. Но на 6 май 2021  и YouTube ограничава достъпа:

YouTube ограничава достъпа към инициативата „SmartVote“ на Навални и  каналите, които популяризират проекта

16:58 ч., 6 май 2021 г.

YouTube ограничава достъпа към проекта „SmartVote“ на Алексей Навални – стратегическа инициатива за гласуване, предназначена да идентифицира кандидати с най-добри статистически шансове да победят политиците от управляващата руска политическа партия „Единна Русия“.

В четвъртък медията Sota Vision съобщи, че компанията YouTube е премахнала хипервръзката си към  SmartVote от видео, излъчено през август 2019 г. по време на протестите на опозицията в Москва. Според известието, получено от администраторите на YouTube, хипервръзката  нарушава правилата на общността на услугата за хостинг на видео относно „спам, измамни практики и правила за измами“. Sota Vision е получила информация, че YouTube действа в отговор на жалба, подадена от Роскомнадзор.

Опозиционният политик Иля Яшин и  вестник  Новая газета  казват, че са получили подобни известия  от YouTube. Всъщност YouTube вече спря Новая газета. Вестникът казва, че не знае дали временната забрана е свързана с RKN.

Youtube_наложил_ограничения_на_каналы_«Новой»,_Sota.Vision_и_Ильи_Яшина_из-за_ссылок_на_«Умное_голосование»_-_2021-05-08_10.10.06

Youtube_наложил_ограничения_на_каналы_«Новой»,_Sota.Vision_и_Ильи_Яшина_из-за_ссылок_на_«Умное_голосование»_-_2021-05-08_10.18.17

Следва реакция на засегнатите и преразглеждане на решението в последните часове:

20:00 Екипът на YouТube информира Новая газета, че решението за ограничаване на достъпа  поради връзката към Smart Voting е неправилно. „Повторната проверка показа, че вашето съдържание не нарушава нашите правила, а именно принципите на общността“, – заявиха представителите на видео хостинга. „Ние се ангажираме да следваме нашите насоки на общността, за да запазим YouTube като безопасна платформа. За съжаление, понякога правим грешки. Извиняваме се за причиненото неудобство и ви благодарим за разбирането“, се казва в съобщението.

21:15 YouTube  прекрати мерките срещу канала на Иля Яшин, пише Яшин   в Twitter.

21:30 Видео хостингът   деблокира достъпа до проекта в  Sota.Vision.

Прилагането на общностните стандарти  особено под натиска на правителства като това на Русия е сериозен въпрос.  Все по-често се обсъжда дали те са в съответствие с международното право за правата на човека. Което ние приемаме  като даденост, а не е така.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: