Прилагането на поправката Пеевски

В публикация със заглавие “Осем пъти Министерството на културата е искало от МВР да търси собственици на медии” Дневник съобщава данни за прилагането на поправката на Закона за задължителното депозиране, която изисква деклариране на собствеността и финансирането на медиите и разпространителите.

“С промени в закона приети през ноември 2018 година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Обединени патриоти” печатните, електронните и онлайн медии бяха задължени, освен да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, да декларират и “всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането” пред Министерството на културата. Срокът за това е краят на юни всяка година.

За миналата година в културното министерство са обработени 350 декларации, което се определя като изключително малко. Според закона правомощията по регистъра е да се провери дали е подадена такава декларация или не. Ако не бъде установен собственика, Министерството на културата се обръща към Главна дирекция “Национална полиция”, които започват да проверяват сайтовете. По думите на МК, дори МВР не успява да открие и да проследят докрай кои са собствениците.

В министерството е формирана работна група, която да изготви промени в т.нар. закон Пеевски за отстраняане на някои недостатъци. На въпрос дали с промените и регистъра има успех за изсветляването на медийната собственост, МК заяви: “Не мисля, че е изсветлена”. Според МК целта е да се напълни регистъра с информация, а не глобяване.

Сред сайтовете, за които от културното ведомство са търсили информация, са: burgasdream.com, troyanpress.com, novinarnik.net, вестника “19 минути” и електронното му издание, sofia.media, vestonosec.net и други. Преди време “Дневник” писа, че именно Пеевски, който беше доскоро депутат от ДПС и медиен издател, е намерил начин да заобиколи собствения си закон, повече – тук.

Декларациите на сайта на МК:Регистър по чл. 7а – 2019 г.

Регистър по чл. 7б – 2019 г.

Регистър по чл. 7а – 2020 г.

Регистър по чл. 7б – 2020 г.

Регистър по чл. 7а – 2021 г.

Регистър по чл. 7б – 2021 г.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: