Тръмп съди Facebook, Twitter, Google за цензура

E52ef6AVkAQRC-h

Бившият президент Доналд Тръмп e завел вчера дела срещу изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси и главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай  и техните три компании – eто ги и исковете съответно срещу Twitter, FacebookYouTube.

Тръмп е обявил на пресконференция на 7 юли, че е цензуриран от големите компании и цели бързото възстановяване на акаунтите си. Тръмп ще съди изпълнителните директори на ИТ компаниите и самите компании от името на по-широка група хора, които според него са били цензурирани (т.нар. сlass action lawsuits). 

Тръмп и другите консервативни критици не са представили никакви съществени доказателства, че която и да е платформа е пристрастна към консерваторите. Независимият надзорен съвет на Facebook потвърди решението на Facebook по отношение на мярката срещу Тръмп, вж и този доклад. Но пък републиканците получиха подкрепа от уважавания член на Върховния съд Кларънс Томас, който по въпроса за отговорността на платформите написа, че те трябва да отговарят на общо основание като всеки превозвач – с цел по този начин да бъдат принудени да внимават повече при налагане на мерки по отношение на съдържанието.

Още по време на президентството си Тръмп поведе война с технологичните компании. През 2020 г. той подписа акт с  цел да отмени правната защита на технологичните компании  за съдържанието, което потребителите публикуват на техните платформи. Президентът Байдън отмени този акт формално през май 2021.

Исковете на Тръмп държат в дневния ред въпроса за отговорността на платформите  (§230 CDA), въпроса за действието на Първата поправка по отношение на BigTech  и още доста актуални въпроси, които – вън от казуса Тръмп – очакват решаване.  Иначе коментарите са единодушни – исковете са обречени.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: