Полша: законопроект предвижда субекти извън ЕС да не могат да притежават мажоритарен дял в медии

В Полша е внесен законопроект за изменение на медийния закон, който има за цел  да „изясни правилата, позволяващи на Националния съвет за радио и телевизия (KRRiT) ефективно да противодейства на възможността радио- и телевизионните оператори да бъдат поети от субекти извън Европейския съюз, включително субекти от държави, представляващи непосредствена заплаха за държавна сигурност. ”

Член 35 в новия законопроект  гласи, че лицензия за радио и телевизия в Полша може да бъде издадена само на чуждестранно лице, чието седалище или постоянно местоживеене се намира в ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн (Европейското икономическо пространство).

Смята се, че повод е изтичането през септември на лицензията на водещата независима полска  новинарска програма TVN 24.  TVN  е собственост на американската компания Discovery Inc.  Ако изменението влезе в сила, TVN ще загуби лицензията. А американският му собственик Discovery Inc. (или Warner Bros, ако междувременно бъде приключено сливането с американския гигант Warner Media) ще разполага със седем месеца, за да намери европейски или за предпочитане полски съинвеститор.

Политическият контекст: „Медиите в Полша трябва да бъдат полски“, казва Ярослав Качински. През декември 2020 г. контролираната от държавата рафинерия PKN Orlen обяви, че купува издателя Polska Press от германския Verlagsgruppe Passau, собственик на 20 регионални вестника, почти 120 местни седмични медии и над 500 уебсайта в Полша, като общата аудитория се оценява на  17,5 милиона читатели.

 Реакцията на ЕС: Вера Юрова пише в туитър: „Новият проект е поредният тревожен сигнал за медийната свобода и плурализъм в страната. Следим отблизо ситуацията, свързана с TVN24, чиято лицензия  все още не е подновена. “

Историята е разказана в  euractiv.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: