Какво ни казва случаят с вестник Труд

Първа точка от дневния ред на  първото работно заседание на 47-то Народното събрание  е изслушване на министъра на културата по повод извеждането на редакционната дейност на Труд от държавна собственост поради неизпълнени задължения.

Двеста народни представители отделиха два астрономически часа за политическо позициониране.

  • ГЕРБ и ДПС  използваха дори възможността за изказвания  “по начина на водене” с патетика в защита на свободата на словото – сякаш не беше Борисов този с мисирките и  сякаш не беше Йордан Цонев (ДПС) този, който влизаше в телевизионните предавания с “Пеевски ви праща много поздрави“.
  • Останалите парламентарно представени политически сили поддържаха, че прекратяване на привилегии не е репресия и че защитата на държавната собственост не противоречи на свободата на изразяване. Дали поради присъствието на депутата Пеевски в залата или поради самоочевидността на  неговата сянка върху всяко обсъждане на свободата на изразяване, името му не беше споменато нито веднъж.

В скоби, това беше първото работно заседание за новия председател на Народното събрание, досега адвокат. Трябва да му се съчувства за тази част от председателските му задължения, свързана с изтичане на парламентарно време  – време за заседание  с  лоша драматургия. Вярвам, че новият правилник ще изисква по-уважително отношение към парламентарното време, без да ограничи дискусиите по съществото на законодателната дейност.

И финално по темата за Труд: по време на управлението на ГЕРБ Блъсков е привилегирован

  • не само заради това, че вестниците, които продаде, са платени със средства от КТБ;
  • не само заради това, че за  Труд ползва необезпечен кредит от КТБ чрез Сайга Консулт, който не ми е известно да е върнат и вероятно никога няма да бъде върнат;
  • не само заради това, че е наемател, който години мълчаливо е оставен  да не плаща на държавата (а става ясно, че имотът е бил и преотдаден противно на условията на договора);
  • но той е привилегирован и чрез заобикаляне на законова забрана: когато замяната на имоти в София беше забранена, той получи от общината (СОС на ГЕРБ)  терен в Дианабад срещу друг спорен парцел, като забраната за замяна беше заобиколена с  две насрещни дарения.
  • Отделен сюжет е назначението на съпругата на сина на Блъсков за ръководител на сектор Култура и аудиовизия в ПП – Брюксел. Сайтът Площад Славейков казва, че Блъскова е освободена, но без нейно знание,  и е работила месец след като е била освободена, което е озадачаващо:  не всеки може да присъства един месец (според нея месец и половина) на работа незабелязано. Подробности в Медиапул.

Кратко от мен в DW: Какво ни казва случаят с вестник Труд

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: