ЕООН: Руската пропаганда за войната в Украйна: разпознавайте и ограничете разпространението на тези пропагандни тези

Публикация на ЕООН, European Observatory of Online Hate (със съкращения) 

Беше само въпрос на време руските пропагандни кампании да се появят в социалните мрежи, след като конфликтът между Русия и Украйна се разгорещи. Базирани на слухове, извадени от контекста, неправилно етикетирани или използвани повторно от предишни конфликти,  пропагандните тези напоследък  се разгръщат в по-широки разкази.

Проруски разкази

“Русия защитава Украйна”

Този разказ отразява официалната линия на Кремъл; Русия участва в специална военна операция за установяване на мир в Украйна. Руските войски в Украйна не са част от инвазия.

“Русия защитава малцинствените групи”

Според този разказ руските сили имат задачата да защитават украинското население — по-специално руските малцинствени групи — от вреда, нанесена от украинския режим. Русия беше принудена да предприеме действия в Украйна по хуманитарни причини.

“Путин прави това в интерес на Украйна”

Този разказ изобразява Путин като защитник на славянските интереси. Путин не се интересува от разширяване на своята територия и влияние, или от връщане на Съветския съюз към предишната им слава. Той прави това от доброта, защото иска да види Украйна да процъфтява.

“Украинците приветстват руските сили”

Според този наратив успешна военна операция се провежда от Русия без никаква голяма съпротива. Украинското население приветства руските войски и аплодира присъствието им.

Анти-Украйна разкази

“Украйна няма право да бъде държава”

Разказ, базиран на едностранно тълкуване на историята, в който се подчертават историческите връзки между Украйна и Русия. Украйна принадлежи към Руската империя и никога не е имала исторически права да стане независима държава. Украйна никога не е била суверенна държава и никога няма да стане такава.

“Украйна е провалена държава”

Според този наратив демокрацията никога не е функционирала в Украйна. Украйна се превърна в сателитна държава на  Запада  и изборите никога не бяха честни. Корупцията достигна всички нива на украинското правителство, мафията проникна в украинското ръководство, те са употребяващи наркотици, мошеници и престъпници.

“Украйна се управлява от нацистки режим, ангажиран с геноцид”

Това е официалният разказ на Кремъл, в който украинският режим участва или планира да извърши геноцид над рускоезичното население. Украинското ръководство се състои от жадни за власт нацисти. Необходима е денацификация.

Разкази за НАТО

“НАТО вече заобикаля Русия и трябва да се предприемат ответни действия.”

Според този наратив НАТО е създадена, за да унижи Русия. Разширяването на НАТО е доказателство за това. Единствената цел на НАТО е да обгради и доминира Русия. Всяка експанзия на Изток се разглежда като акт на агресия. Намерението на Украйна да се присъедини към НАТО е достатъчна причина да започне война, за да защити Русия.

“Ако закачате мечка, тя ще атакува”

Този разказ е любим на феновете на много крайнодесни групи и коментатори. НАТО е представена като агресор, който постоянно  дразни Русия. Затова е съвсем естествено Русия да отговори с насилие.

“Военните на Украйна са наети войски, платени и обучени от ЦРУ”

Според този разказ украинската армия е фиктивна. Военните служители в Украйна са наети войници, които работят за ЦРУ, за да водят прокси война с Русия. Съединените щати контролират и взимат всички решения.

“НАТО иска голяма война, защото са собственост на военно-индустриалния комплекс”

НАТО отново е представена като агресор в този наратив. НАТО всъщност не се интересува от Украйна, разширяване или демокрация. Започнаха тази война, за да печели военно-промишленият комплекс. След конфликтите в Ирак, Сирия и Афганистан те се нуждаеха от ново бойно поле, за да продават оръжията си.

Разкази за ЕС

“ЕС е декадентски”

ЕС е декадентски режим според този наратив, ЕС води цивилизацията към упадък. Ще унищожи славянските, християнските и семейните традиции и ще създадат култура на мултикултурализъм, права на ЛГБТК+ и приятелски настроени към исляма. Путин е единственият човек, който може да предотврати това.

“ЕС е част от програма за контрол на света (WEF/QAnon/The Great Reset)”

Теория на конспирацията, активно разширена от общностите на QAnon. ЕС се нуждае от нова криза, за да продължи с дневния ред на WEF (Световния икономически форум), голямото нулиране и отнемането на гражданските свободи след пандемията на covid. Разширяването на ЕС отново ни е наложено в Украйна.

Специално за Whataboutisms

(А какво ще кажете за…) В социалните медии има много Whataboutisms, които се носят около украинския конфликт. Участието на НАТО в югославските войни, конфликтите в Палестина, Ирак, Афганистан, Йемен и кубинската ракетна криза се използват, за да разубедят хората да заемат позиция.

Whataboutism  е пропагандна техника, използвана от Съветския съюз и сега се използва отново. Важно е да запомните, че всеки конфликт е различен=

Войната в Украйна е в динамика, така че можем да очакваме тези разкази да се променят с времето. Те  се разпространяват в социалните медии с очакването, че хората ще се ангажират с тях и  ще бъдат споделени широко. Да се въздържаме от разпространение на тези разкази и да ги оспорваме обосновано.

Разпознавайте тези разкази, когато ги срещнете, ограничавайте разпространението им.


Да добавя за финал   пропагандни тези от себе си:

“Русия не е започнала агресия срещу независима Украйна, Русия се възправя срещу НАТО”

Много анализатори доказват с факти, че не става дума за сблъсък между Русия и НАТО, а за агресия на Русия в независима Украйна.

“НАТО обеща да не се разширява на изток”

Путин се позовава на някакво, според него,  неформално обещание, което не се установява в писано право, договор, протокол или дори паметка от официални срещи, дадено  от представители на НАТО, които били поели ангажимент НАТО да не се разширява на изток. Този мит се използва за аргументиране на “ответните” действия на Кремъл  и е подет от прокремълските среди включително в България.

“Отричат Чайковски”

Разпространява се легенда за отричане на културното наследство на Русия  –  #CancelRussianCulture.

Европа не отрича руската култура.  Същевременно Европа знае, че Казимир Малевич например е роден в Киев от полски родители. Руският писател Михаил Булгаков, най-известен с Майстора и Маргарита, е израснал в Киев, а композиторът Пьотр Чайковски е украинец по линия на баща си, така че дефинирането на руската култура е доста усложнено.

Вярно е, че Валери Гергиев не е добре приет в демократичния свят и е отстранен от поста си като главен диригент на Мюнхенската филхармония, но това не е отношение към руското културно наследство, а към публична личност, която с присъствието си се опита да легитимира анексирането на Крим в противоречие с принципите на международното право.  Европа си дава сметка за опасността от използването на културата като пропагандно оръжие   по време на война.

Западът се държи като бандит

(И понеже цитирам публикация  на Ройтерс,  ето какви са принципите на журналистиката на Ройтерс: почтеността, независимостта и свободата от пристрастия на Thomson Reuters ще бъдат винаги напълно запазени.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: