Репортери без граници съди френския регулатор заради Eutelsat

Френската правозащитна организация “Репортери без граници” (RSF) заведе дело във Франция, за да се опита да попречи на сателитния оператор Eutelsat да продължи да излъчва три руски канала.От съда се иска да отмени решение на медийния регулатор Arcom, което позволява на Eutelsat да продължи да излъчва Русия 1, Първи канал и НТВ.

През септември медийният регулатор се ангажира да разгледа искането на RSF да попречи на Eutelsat да излъчва трите пропагандни канала чрез сателитите си. На 28 септември  Arcom заключи, че няма правни основания за издаване на такава забрана. Arcom също така твърди, че проблемът има малко въздействие върху гражданите на ЕС, тъй като аудиторията на каналите е предимно руска.

В днешното си изявление RSF повтори, че Eutelsat е регистрирана във Франция и че каналите са достъпни и в балтийските страни, които са държави от  ЕС, и в Украйна. Междувременно главният изпълнителен директор на Eutelsat Ева Бернеке продължава да настоява за „неутралността“ на оператора: „Когато Arcom каже, че този канал е забранен, ние ще го премахнем, което направихме с други 10 канала“, обеща тя на 22 ноември.

Според “Репортери без граници” френският оператор играе важна роля в разпространението на пропагандата на Кремъл. Предоставянето на технически услуги от Eutelsat на руския апарат за военна пропаганда и за подстрекаване към геноцид е морално неприемливо и противоречи на стратегическия съюз с Украйна, твърдят правозащитниците.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: