Анонимност онлайн

Обнародвано е  решението  по делото The Author of A Blog v Times Newspapers Ltd .

Ричард Хортън работи в полицията и анонимно води блог NightJack’s blog, вече заличен, който е имал по половин милион читатели седмично.  Публикациите са били  свързани с работата му и текущи дела, от една страна,  и много критични към политиците и правната система, от друга.

Журналист от Таймс успява да разкрие самоличността на блогъра и подготвя публикация, която Хортън иска да спре, за да запази анонимността си. Не успява, а и съдът застава на страната на вестника, с два аргумента:  (1) блогърите не могат да имат очакване за анонимност, защото дейността им е публична  и (2) дори и да имаха, в конкретния случай има надделяващ обществен интерес да излезе публикацията.

Полицаят  не е изнасял имена и детайли от разследванията в блога, но в решението се  твърди, че изнасяното за текущи разследвания  било в нарушение на действащи норми.

Наистина, анонимността не е на всяка цена.  В САЩ съдът  казва,  че анонимните не трябва да са по-защитени от останалите, когато нарушават закона.   Но   в   блоговете напомнят Ришельо:  Дайте ми шест реда, написани от ръката на най-достойния  човек, и в тях ще намеря основание  да го обеся.

Leave a comment