14-тият пакет санкции на ЕС по повод войната в Украйна съдържа мерки срещу четири медии

ЕС готви 14-ти пакет санкции срещу Русия по повод войната в Украйна. В 14-тия пакет са включени отново и мерки срещу медии.

На 17 май Съветът на Европейския съюз реши да спре излъчването на още четири медии, които разпространяват и подкрепят руската пропаганда и подкрепят войната за агресия срещу Украйна: Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia и Rossiyskaya Gazeta. ЕС отбеляза, че тези медии са под постоянния пряк или косвен контрол на ръководството на Руската федерация и играят важна роля за войната на Русия срещу Украйна, както и за дестабилизиране на съседните страни.

Както и досега, мерките няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в Европейския съюз, различни от излъчването, като например провеждане на изследвания и интервюиране .

Руската федерация провежда систематична международна кампания за манипулиране на медии и информация, намеса и грубо изкривяване на фактите, за да оправдае и подкрепи агресията срещу Украйна, както и за дестабилизиране на съседните страни, ЕС и неговите държави -членки. По -специално, пропагандата, информационната манипулация и намеса са многократно и последователно насочени срещу украинската държава и неговите власти, украински граждани, както и на европейските политически партии, особено по време на изборите, както и срещу гражданското общество и демократичните институции в ЕС и държавите в ЕС.

Чешки разузнавателни служби заявиха през март, че уебсайтът Voice of Europe е бил използван за разпространение на анти -украинска пропаганда и дезинформация по инструкциите на Виктор Медведчук, срещу когото Чехия наложи санкции. Резолюция 2024/2696 на ЕП осъди участието на членове на ЕП в предавания на медията.

Rossiyskaya Gazeta е официална печатна медия на руското правителство. Миналата есен България изгони служител на медията и му забрани да влиза в ЕС за нарушения, които според българското правителство не са свързани с журналистическите дейности.

Leave a comment