Право v технологии: има проблем с dura lex sed lex

Поредно проявление на общия проблем. От римското право знаем dura lex sed lex, законът е задължителен до отмяната си, какъвто и да е. Но тогава животът се е движел с друга скорост и в изоставането на правото не е имало нещо фатално. Днес скоростта на иновациите е такава, че ако парламентът е неадекватно бавен и разчита на dura lex sed lex, не е познал.

По-добре законодателят да се научи да реагира, отколкото да седи като монумент и да си пази римското право със засилване на репресията.

*

Ето го и новият съдебен процес. 20th Century Fox Film Corp., Universal City Studios, Paramount Pictures, Disney Enterprises, CBS Broadcasting, ABC Inc. u NBC Studios искат от съда в Манхатън, Ню Йорк да забрани на Cablevision пилотно използване на нова технология – т.нар. мрежов цифров видеозапис на абонаментен принцип – услуга, която да замени индивидуалните DVR в домовете на абонатите на кабелната мрежа в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Съдът забранява ( пълният текст на решението).

Кабелният оператор днес обжалва, позовавайки се на решението Betamax – ако технологията има законна употреба, операторът не носи отговорност за възможната незаконна употреба.

Първоинстанционният съд е рекъл обаче, че за разлика от използването на индивидуалното устройство, технологията за мрежов DVR е под контрола на оператора. Поради което Cablevision носи отговорност за нарушаване на DMCA, според решението.

Естествено потребителите са се обадили, че решението убива иновациите, ограничава потребителския избор и правилният ход е Конгресът най-после да съобрази авторскоправния закон с новите развития в технологиите.

Втора инстанция предстои.

Доста е възхитителен този танц на правото с информационните технологии. Ако човек има здрави нерви да му се радва.

Leave a comment