IPRED2: гледате ли

сесията на ЕП тук?

Докладът по IPRED2 е приет с 374:258 и 17 въздържали се. Парламентът гласува доклада за около 10 минути, като председателстващият подложи на гласуване и множество изменения, приемането на които трудно се проследява в реално време. Впечатлението ми е, че предложенията на Правната комисия по правило се подкрепяха от залата. От първите прессъобщения ще се види по-конкретно равносметката.

*

Вече може да се види поименно кой как е гласувал. Ако се сравни кой какво е гласувал с препоръките на EFF, се вижда, че българските депутати са гласували частично в тяхна подкрепа (едни и същи депутати са подкрепили част от предложенията, а част – не; депутатите дори от една и съща партия също са гласували различно).

Общо погледнато, предложенията на EFF не са приети. (Те не са и обсъждани формално, нито някой ги внесе в зала, но поне желаещите да ги подкрепят биха могли да се ръководят от тях, когато подкрепят или не направените от парламентарните комисии предложения).

В проекта остава криминализиране не само на нарушенията на авторското право, но практически на всички права на интелектуална собственост без патентите (тук са търговските марки, дизайна, базите данни).

В проекта остава подбудителство и помагачество, т.е. и отговорност за доставчиците на услуги на информационното общество.

Остава извън обхвата на директивата (т.е. остава само гражданска отговорност за) използването в нетърговски мащаб, но EFF смята, че е останала неясната и трудна за прилагане формулировка по този въпрос (какво е нетърговски мащаб, липсва изрично изключване на използването за лични цели от частните лица).

На сайта на Парламента се обяснява, че сегашните различия в националните закони (от £586 в Гърция до £67,000 в Холандия и от три месеца затвор в Гърция до 10 години във Великобритания) ще се хармонизират – до максимум
€300,000 и/или 4 години затвор.

Наблюдателите имат предположение, че изходът от гласуването е такъв, защото депутатите не са разбрали докрай какви са ефектите от тяхното гласуване (ето част от възможните ефекти) и е нямало време за подготовка (и според самите депутати).

Следва първо гласуване в Съвета (правителствата) – и после нататък по процедурата. Засега се знае само за Великобритания и Холандия, че ще застанат в “в защита на иновациите”.

Leave a comment