Девин, центъра: нещо не е така с културата

Мишел казва, че табелите са били там още през януари 2005.

9 thoughts on “Девин, центъра: нещо не е така с културата

  1. Не е виновна културата, а МДААР, което кара всички да сменят табелите и да пишат “правилно” на латиница и кирилица. Изтрих следващото изречение, защото не бе много ласкаво за Ники Василев. Няма какво да го гоним човека – той толкова може. Като в онзи бар в Дивия запад, където имало надпис: Не стреляйте по пианиста – той толкова може да свири.

  2. nellyo says:

    Министърът не проверява лично всеки текст. Общинарите всеки ден влизат и излизат от общината.

  3. Ако не беше този комсомолски устрем нещата да се решат веднага, можеше някой да поиска от общините по електронната поща всички надписи, да направи преводите в самото министерство – или във външна фирма – и да ги изпрати обратно. Но, разбира се може да са имали нещо друго предвид общинарите, напр. http://www.hausgallery.com/

    Впрочем, като гледам и най-горния надпис, там също има българско народно творчество.

    На английски би трябвало да бъде:
    St. Pantaleon Church and Chapel

    Английският St. Pantaleon е гръцкият Св. Панталеймон. Както е написано в момента, освен че името му е неправилно, не са се сетили, че така написан, означава, че само параклисът е на Св. Панталеймон, а църквата е без име…

    Нейсе, да е жив и здрав Ники.

  4. Стойчо says:

    Абе Вени, с риск да ме изтрият:
    [a standard response at Apple Inc. to legal threats, shakedowns etc.]

  5. “Стойчо”, когато нямаш какво да кажеш, не го прави тук.

  6. Здравко Йорданов says:

    Из някой новинарски сайт бях прочел нещо като като заплаха, че МДААР ще налагат глоби на тези, които не спазват техните правила за писане. Интересно, има ли правно основание за това? И въобще имат ли правомощия да си измислят и налагат свой правопис (особено на азбука различна от кирилицата)?

  7. Стойчо says:

    @Veni Markovski
    Ами ти пък гледам много имаш какво да кажеш? Защо почваш да се заяждаш с Ники Василев? Човекът се мъчи да вкара някакви стандарти. Точно ти би трябвало да знаеш колко важни са стандартите. И едва ли Ники Василев трябва да прави правописна проверка на всяка табела в тази държава.

  8. nellyo says:

    Всъщност това са две теми – едната е за правописа по табелите, все едно на какъв език, другата е за т.нар. транслитерация – изписването на латиница.

    МДААР се захвана с единното изписване на латиница, доколкото чета – заедно с БАН, което сигурно е правилно: който разбира от писане, той да определя стандарта.

    Дали има право да санкционира – ако има задължение в административен акт да си оправят табелите по определени правила, не изключвам в този акт да има предвидени санкции.

  9. Гошето says:

    да потвърдя… все още са така.
    Вчера бях там и даже и аз си ги снимах 🙂

Leave a comment