Медийната регулация напоследък

Медийната регулация в България продължава в посоката, очертана от приемането на последните три закона в областта – измененията на ЗЕС, измененията на ЗРТ и Закона за публичното радиоразпръскване. Какво по-важно от последните седмици:

(1) През май  на сайта на СЕМ се е появило едно становище от октомври 2008, което очевидно трябва да изрази несъгласието на медийния регулатор с промяната на законодателния подход относно цифровия преход: отказ от приоритет на съдържанието и поставяне на акцента върху технологичната страна на прехода.

Странно е сега да се публикува старо становище, когато в по-късното становище от 4 декември 2008 се заобикалят горещите въпроси и “Съветът за електронни медии счита, че предложения законопроект е една добра основа, в която, ако се допълнят направените в настоящото становище предложения за изменения и допълнения, ще се гарантират конституционните права на гражданите за информация, програмно многообразие и плурализъм.” Но по съображения за пълнота е важно да се следят вариациите, колкото и да са объркващи.

(2) Очаквано се развива сюжетът с аналоговите бележки. СЕМ дава положителни становища, КРС издава 101 аналогови бележки на ТВ 7,  ТВ 2, телевизия “Европа”, М САТ и “ЕВРОКОМ Национална Кабелна ТВ”. Ирена Кръстева и Красимир Гергов  вземат повече от 80 на сто, само Ирена Кръстева – 58/102.  Сега и веднага.

Ето например радостното съгласие на СЕМ за ТВ2, скоро всички ще забравят пътя на легализирането му стъпка по стъпка с  промени в законите.(към 28 април   това  решение няма правно основание впрочем).

(3) СЕМ е издал и трите програмни лицензии за цифрово наземно разпространение на бТВ, Нова тв и ТВ2. Най-накрая, по метода на пробите и грешките, парламентът успя  да създаде правното основание за това решение. Зорки очевидци биха казали, че кандидатите нямат “издадена лицензия за радио – и телевизионна дейност”, както изисква буквата на §37, т.1, но  да не бъдем придирчиви.

(4) Председателят на КРС съобщава за първото  разрешение по ЗЕС за две национални цифрови мрежи на първи етап. Победителят е “Тауърком България” ЕАД,  собственост на словашко дружество, повече за намеренията.  Скоро ще има резултат и за носителя на разрешението за втори етап. Сега и веднага, преди изборите.

(5) Научаваме се, че кадровите въпроси по Закона за публичното радиоразпръскване ще се решават след изборите.

(6) КС е взел решение по конституционносъобразността на (някои от) измененията на ЗЕС и ЗРТ (искането).

Решение №3/2009 обявява противоконституционност на

–  забраната за лице с разрешение за използване на спектър да изгражда мрежа;

– нормата за издаване на едно лице разрешенията за мрежите на един етап.

Съдиите Румен Янков и Благовест Пунев са подписали решението с особено мнение по чл. 47а, чл. 48, ал. 3 и 4 и § 5в от ЗЕС. Съдиите Васил Гоцев и Владислав Славов са подписали решението с особено мнение по чл. 47а, чл. 48, ал. 3, § 5, ал. 2, § 5б, ал. 2, § 5в от ЗЕС и чл. 116и от ЗРТ. Особените мнения поддържат например теза за противоконституционност и на нормата за аналоговите бележки.

В медиите се е развила дискусия има ли правно значение обнародването на решението на КРС за цифровото разрешение преди обнародването на решението на КС. Преди време по повод реституционните закони се проведе  обсъждане на възможното ретроактивно действие на решенията на КС.  Трябва да се върнем към това обсъждане, проф. Сталев и проф. Мръчков бяха на различни позиции.

(7) СЕМ се е занимал и с медиите по време на избори. Приели са становище, в което са отишли по-далече от ЗРТ и са решили да не прилагат ограничението за времетраене по отношение на политическата реклама.

Има и решения по два клипа.

(8) СЕМ си е приел и правилник. Освен всичко друго, вижда се ново звено – Анализи и прогнози.   Четмо и писмо, както е казал поетът.

2 thoughts on “Медийната регулация напоследък

  1. albert venn dicey says:

    Като оставим настрана дребното теоретично заяждане (решението на КС за обявяване противоконституционност на закон е юрисдикционен акт, а не правотворчески; КС не регулира или законодателства, а правораздава; ерго включването му в в графа “медийна регулация” е неправилно), въпросът какво е действието на решението на КС спрямо заварените правоотношения и спорове наистина е важен.
    По него са писали и Я. Зартов, Ив. Русчев и др.

    Според мен то има незабавно действие по отношение на всички спорове и правоотношения, настоящи и бъдещи.

  2. Tedi says:

    Радостното съгласие на СЕМ е излишно. За ТВ2 все още липсват правните основания за служебно издаване на цифрова лицензия. §37, ал. 2 изисква тв операторите, които имат лицензия с национално покритие да “разпространяват програмите си чрез електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване”. Факт е, че ТВ2 не разпространява програмата си! Разпространява я предприятието за електронни услуги “Топ Тон Медия” ЕООД! Така, че освен ал.1 която формално препятства издаването на служебните лицензии за трите програми, за ТВ2 не е налице и правно основание!

Leave a comment