Италия: YouTubе и отговорността

Италианският вестник  La Repubblica съобщава, че YouTube и аналогичните видеосайтове със съдържание, генерирано от потребителите, занапред ще бъдат регулирани подобно на  телевизия.  Това трябва да означава, че YouTube носи  редакционна отговорност за съдържанието, според публикацията Италия е първата западна държава с такава позиция.

Правилата, приети от италианския регулатор AGCOM, имат предистория –  два съдебни процеса, заведени от телевизии на Берлускони срещу Google.

  • По иск на испанската тв  TeleCinco съдът се произнесе,  че към YouTube не се прилагат правилата, предвидени за носителите на редакционна отговорност.
  • Другият  процес, свързан с интереси на Берлускони –  Mediaset срещу Google – беше  за 500 млн евро: според   Mediaset в YouTube има над 300 часа съдържание от програми на частната телевизия, включително от Биг БрадърРимски съд разпореди на YouTube да свали съдържанието. Google тогава каза, че обмисля следващите си стъпки в Италия, включително да обжалва.

За сравнение, в  САЩ първоинстанционен съд реши, че YouTube не носи отговорност по американското авторско право (DMCA) за съдържание на Paramount Motion Pictures Group и други производители, свързани с Viacom (Viacom v YouTube); решението се обжалва.

Извън интересната тема медии и Берлускони,   интересно е как държавите дефинират понятия от Директивата за аудиовизуалните медийни услуги.

3 thoughts on “Италия: YouTubе и отговорността

  1. Събина says:

    Всеки тълкува авторските правила като Шериата, уви.

  2. Svetoslav Batsoev says:

    Ще посегнат и на торент сайтовете след това да ги ***.

  3. nellyo says:

    “Но внимавайте да не се смущавате,
    понеже тия неща трябва да станат;
    но това още не е свършекът.”

    Матей, 24:6

Leave a comment