Член на СЕМ: спешно, извън-редно, преди избора на директор на БНТ

Резюме:

След като Пеевски може да бъде избран за шеф на ДАНС,  защото е специалист и решителен, по критериите на този парламент  Пеевски може да бъде избран за член на Съвета за електронни медии, защото е специалист и решителен.

В извън-редно заседание беше задвижена процедурата и на другия ден бяха приети правила  за издигане на кандидатури и избор на член на СЕМ, който по закон

 се ръководи от интересите на обществото, като защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги.

*

Сега по-подробно.

Мандатът на София Владимирова – член на СЕМ от парламентарната квота – изтече преди време, но избор в НС не беше проведен преди изборите.

В първия ден на протестите се е провело извън-редно заседание на медийната  комисия  за приемане на правила за издигане на кандидатури и за избор на член на СЕМ от парламентарната квота.

Правилата могат да се прочетат на сайта на парламента.

Кандидатури се издигат една седмица след обнародването на правилата в Държавен вестник. Ето го и него – от 29 юни, какъв да е броят – извън-реден, разбира се.

Кандидатите се изслушват в открито заседание на парламентарната комисия за култура и медии. Избраният нов член на СЕМ ще участва в избора на генерален директор на БНТ. Членовете на СЕМ имат шестгодишен мандат.

Едва ли Пеевски ще се занимава с медийна регулация точно като член на СЕМ,  но поне две обстоятелства  правят  тази процедура проблематична:

[1] Специфичният  политическият формат (БСП+ДПС+Атака), в който парламентът работи – парламентарната  комисия е в състав от 12 души само от тези политически сили.  Дилян Пеевски не е член на парламентарната комисия, но всички нейни членове без изключение са гласували за избирането му за шеф на ДАНС.  А сега вече ще обсъждат свободата на медиите и нейната защита.

Кандидатът за член на СЕМ  трябва на първо място  да има търпимост към факта, че ще бъде оценяван  от точно тези депутати –   докато бъде избран,  и   нетърпимост към несвободата – но  после.

[2]  Извън-редността и спешността  на избора (извънредна комисия, бърза процедура), коментирана и от председателя  на СЕМ:

Предполагам, че това е свързано с предстоящия избор на директор на БНТ. При положение, че ще има конкурс за директор на обществена медия, може да се предполага, че като се търси спешно назначение, то ще дойде с поръчка да намери определен човек за директорския пост.

Защо назначенията им са извънредни, дали защото са извън-редни?

Още по темата  

*

#ДАНСwithme

2 thoughts on “Член на СЕМ: спешно, извън-редно, преди избора на директор на БНТ

  1. Radomir 4olakov says:

    Радомир Чолаков!?!?

  2. Ивелина Стоянова says:

    Ами то винаги някой подкрепя определена кандидатура – само поръчителите се сменят. На г-н Лозанов предишните поръчители явно са му на сърце. Е,бибилодобре и СЕМ да са с мандата на парламента. Много се застояват.

Leave a comment