Лични данни: готви се рамково решение за PNR

На 6 ноември Комисията внася проект за рамково решение на Съвета за използване на личните данни на пътниците (PNR) като паспортни данни, адрес, телефон, номер на кредитната карта и др.под. за нуждите на правоприлагането. Засега само три страни – Великобритания, Франция и Дания – са въвели национално законодателство, което дава право на достъп и използване на личните данни на пътниците по предвидения в проекта начин.

Правозащитната организация Statewatch отбелязва, че след допускането на биометрията ( за всякакви административни нужди), след задължението за съхраняване и предоставяне на данни за телекомуникационните трафици, след перспективата за RFID – това е нов пробив, позволяващ да се събират планини от данни за всекиго в ЕС.

Щеше да е добре да има повече информация какво гласуват и имат намерение да гласуват българските представители в Съвета. Ако продължаваме да не знаем, пропастта между елитите и народите, за която се говори в ЕС, ще продължава да се увеличава, вместо тъкмо напротив.

Същата тенденция тук – Новата агенция за сигурност ще може да подслушва. Защо? Станишев дава обяснение:

Общото усещане в обществото е, че през изминалите 17 години държавата е поразядена и много частни и икономически интереси се опитват да я подменят.

*

Предложението . Очаква се да бъде одобрено на Съвета на 6 декември 2007  и да влезе  в сила след обнародването в ОВ на ЕС.

Либералите в ЕП 

5 thoughts on “Лични данни: готви се рамково решение за PNR

 1. lilly says:

  Доста странно е това и за мен, Нели, още повече че ЕК преди месец (мисля) се зае с разследване на сайтове за самолетни билети, които изискват допълнителни лични данни (като паспорт номер и т.н.).

 2. nellyo says:

  Разкриването и достъпът по този акт са не по принцип или за бизнеса (сайтове за билети), а за борбата с тероризма, първата дума на текста – погледнете – е “тероризмът”.
  Свалят защитата на нашите данни само по отношение на държавата (и други държави, защото се предвижда обмен) – държавата става мощният притежател на лични данни.
  Според мене това е ясна тенденция. Ясна тревожна тенденция – защото пробивите в защитата са много, а гаранциите – с които трябва да вървят заедно – никакви не се виждат.
  А пък и културата на българските правоприлагащи органи в това отношение търпи критика – РП извади на сайта на МВР данните на британски журналисти, с които разполага по служба, без да му мигне окото.

 3. Bogomil says:

  Според документа той е бил пратен за обсъждане (което си е в реда на нещата) и у нас, ше се поразровя за малко информация.

 4. Bogomil says:

  Може ли да се знае, кои от всичките ни представители ще бъдат на заседанието и кога ще е то?

 5. viharg says:

  Доколкото разбирам е бил разпратен въпросник до всички държави-членки. Oтговорили са 24, не е ясно дали България се е отзовала. Работната група на националните администратори на лични данни е гласувала принципно против PNR.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: