ДАНС, протест, а керванът

ДАНС

И така,  Станишев  организира мощен силов апарат с промените в Закона за ДАНС.  Заключителният щрих на конструкцията в неговите представи се оказа назначаването на решителния и минал през силен личностен катарзис Дилян Пеевски.

За този избор

  • беше променен закон
  • беше предвидено влизане на промените в сила веднага
  • в същия ден беше извършен избор на председател

и групите на БСП и ДПС гласуваха “за” с изключение на  четири души – ето имената:

  • Емил Костадинов – въздържал се;
  • Янаки Стоилов, Георги Кадиев и Младен Червеняков – предпочели да отсъстват.

Няма обяснение на кой свят трябва да живееш, за да вземеш предвид в сметката си ГЕРБ, ДПС, Атака, олигарсите,  Изток, Запад – и да не вкараш в сметката си хората.

Недооценихме обществения отзвук, казва Станишев .

Всъщност са забравили да  се съобразяват с  факта, че освен олигарсите, Изток и Запад има и някакви си граждани.

*

Протест

По Вазов: един народ, жеден за великото слово на свободата.

Извън това:

*

А керванът

Протестът продължава. Искане: оставка  и избори най-късно през есента.

  • Атака  говори за преврат , но по-важното е, че днес стана много видима абсолютната зависимост на БСП, съответно на парламента, от това в какво настроение ще се събуди Волен Сидеров.

Министър Йовчев обяви пред медиите решението на Министерския съвет за промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС. Те се налагат заради промените в Закона за ДАНС и преминаването на ГДБОП към структурата на държавната агенция.

Знае се, че с измененията на Закона за ДАНС  се смесват по недопустим начин функции, които не трябва да са на едно място, и се създава опасна концентрация на власт.  Но керванът си върви.

  • Около подготовката за нов председател  има настояване това да е човек, който няма навика да шпионира журналисти.  По ясна и прозрачна процедура при съответните високи изисквания към кандидатите, както подчерта и ЕК.

*

За  медиите: отново указания

Председателят на Народното събрание  прави изявление за развитието на ситуацията:  ескалиране на напрежението, напомням на медиите, призовавам президента.

В частта за медиите изявлението не се различава от в. Дума (Не си играйте с огъня!),  според който трябва  медиите  по всякакъв начин да се стремят да уталожат общественото напрежение. 
Ролята на медиите  е преди всичко да информират. А намесата от лица извън редакционната колегия си има име. Цензура.

Впрочем председателят Миков идва след председателя Пирински, който  беше  поискал   хигиена на медийното пространство. Пирински говореше за охулване и пряка заплаха за държавното устройство,  както Станишев  и Румен Петков – за оцапване на страната.    Ето за хигиената:

Но отново искам и пред вас да повторя дълбокото си убеждение, че каквито и претенции да има към Народното събрание, каквито и критики – основателно или не, търпим, недопустимо е в парламентарна република парламентът да бъде обект на безскрупулна, безогледна кампания на охулване и, нещо повече, от екрана да се правят внушения за насилие спрямо парламента. Това са абсолютно недопустими неща, по които смятам, че отношение трябва да вземат и такива органи като Съвета за електронни медии и Прокуратурата на Република България.

 

Тогава се напомни  практиката на Съда в Страсбург, който е гледал доста много дела на политици, претендиращи охулване и оцапване. Имаме   решение  Канджов срещу България:

В  демократичното общество всички действия и бездействия на правителството и неговите членове трябва да са предмет на детайлен анализ от страна на медиите и общественото мнение.

И Конституционният съд се е произнесъл за политическото слово:

  • От гледна точка на ценностите на правото да се изразява мнение за свободата на политическия дебат – като част от публичната дискусия, изказванията, които засягат дейността на държавните органи или съставляват критика на политически фигури, държавни служители или правителството заслужават по-високо ниво на защита.

*

Следва.

#ДАНСwithme

8 thoughts on “ДАНС, протест, а керванът

  1. Милен Стамболов says:

    Дядо му и баща му на Петър Стоянович щеше се обърнат в гробовете си, знаейки какви ги върши наследника им. Стар знатен род, всичките антикомунисти.
    Никога не е късно да станеш за резил Петре ……..

  2. георги says:

    ето това “Следва” съсипва работата, заради късата ни памет и плахия ентусиазъм. какво правим?

  3. Стасик says:

    Забележително написано. Най ми харесват препратките към източниците.

  4. nobody says:

    Най-точният и обективен анализ, направен досега. Протестът проспива промените в закона за ДАНС и да с мафията, не преговаряме, но е нелепо, да я оставяме да пише законите, с които трябва да се съобразяваме. Четох няколко статии, в които се обяснява колко опасни са тези промени, четох и за някаква директива на ЕС, с която са обвързани тези промени, но нито едно НПО не се обявява срещу тези промени. Не съм юрист и не мога да преценя компетентно ситуацията, но си мсиля, че има нещо сгрешено в комуникацията НПО – гржданско общество и ние никога не успяваме да зададем верните въпроси, а само сплетните-отговори знаем и така до безкрай

  5. Бен says:

    А всъщност кой точно предложи Д. Пеевски за шеф? Кой е човекът? И откъде е?

  6. Petya Kabakchieva says:

    Браво, Нели! Точно и ясно!

  7. Линда says:

    Най-отблъскващото е, че Петър Стоянович побърза да си назначи за главен съветник в Министерството на културата агента на Шесто и на Първо управление на Държавна сигурност Борис Данаилов – известен и като агент Ван! Този агент и доносник на тайните служби от Живково време, разкрит с документи от Комисията по досиетата, вече му е главен съветник! И това се случва през 2013-а! В страна – членка на ЕС и на НАТО! А да не говорим и за новата заместничка на П. Стоянович в МК – това е несменяемата от десетилетие пиарка на ДПС и на Ахмед Доган! Това са те новите “управленци” в БГ културата….Бог да пази България!

  8. nellyo says:

    Петър Стоянович не е главен герой в събитията, споменавам го, защото длъжността му в момента предполага да има точна преценка и ясна позиция за Пеевски.

Leave a comment