Денят започва с култура

Появиха се публикации за натиск върху предаването Денят започва с култура  по БНТ. Почеркът (да намалим говоренето) е познат. Информацията за натиск както винаги е трудно достъпна, но въпросът е принципен. Заради обществената мисия на БНТ и по примера на колеги написах до адреса, който е предоставен за зрители.
Аудиторията в нужда се познава.
*
gledam@bnt.bg

Според правото на Европейския съюз обществените радио и телевизия в държавите от ЕС са пряко свързани с демократичните, социалните и културните потребности на всяко общество, както и с необходимостта от запазването на плурализма в медиите.

Борбата за европейското ни бъдеще е борба за култура. Предаването “Денят започва с култура” е предаване в Българската национална телевизия за култура, културни събития и културна политика – в изпълнение на мисията, определена в правото на ЕС.

Идеи за олекотяване, разчупване, по-малко говорене, отпадане на дискусионните форми и поставяне на изисквания за рейтинг като условие за съществуване на утвърдено предаване като “Денят започва с култура” не могат да се обяснят иначе, освен с неразбиране на същността на обществената телевизия и смисъла й или – по-лошо – с намерение да отпадне едно утвърдено пространство за културни дебати.

Надявам се и членовете на Обществения съвет на БНТ   да защитят обществената мисия на БНТ и предаванията, чрез които тя се реализира.

*

 

 

 

2 thoughts on “Денят започва с култура

 1. Kiril says:

  Публикации за натиск са всъщност добре прицелени атаки на една политическа партия с унизително ниска обществена подкрепа,и Вие отлично го знаете!
  Срамна е вашата чувствителност към прокопиеви медии,което е показателно,че не желаете да се отделите от мафията,която контролира медийното пространство!
  Защо направо не поканите Хр.Иванов за програмен директор,тогава вече ще станете праведна медия!
  Срам!

 2. nellyo says:

  Защо сте анонимен? Имате възгледи – подпишете се, коментирате подписан авторски текст, въпрос на етикет е.

  Изказвате се за партийност и безпартийност? Съвсем уместна тема – сега директорът на дирекция БНТ1 в обществената телевизия има най-широкоспектърната партийна биография, която може да се срещне в наши дни, вкл.

  1. депутат от НДСВ;
  2. шеф на партия Новото време;
  3. програмен директор на партийна телевизия Алфа;
  4. продуцент на телевизионна партия България без цензура

  Генералният директор не смята, че това е проблем, но – както разбирам – имате различно мнение, високо оценявам това.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: