Граници на свободата: Борисов си служи с колаж на снимка на загинали астронавти, посолството на САЩ реагира

Посолството_на_САЩ_реагира_на_колажа_с_космонавтите,_използван_от_Борисов_-_2021-07-18_09.59.22

Граници на свободата на изразяване.

Борисов на пресконференция показа колаж, в който снимки на политическите му противници бяха включени в обща снимка на загинали американски космонавти.  Няма изненада, Борисов не се е доказал като познавач на стандарти в областта на свободата на изразяване. Да не припомням всичко, но той е плащал глоба по решение на Комисията за защита от дискриминация преди време.

Допустима ли е такава употреба: мненията в социалните мрежи се разделиха.

  • От една страна, помним привържениците на Шарли Ебдо, според които няма зони – табу. За този възглед хора жертват живота си.
  • От друга, смъртта, скръбта, национални герои, жертви на исторически събития  не са материал – или поне традиционен материал – за политическа сатира.
  • И от трета, в тази зона според ЕСПЧ няма общи стандарти. Както каза  френският посланик по казуса Шарли Ебдо, карикатурата във Франция има многовековна традиция. България не е Франция, САЩ не е Европа.

В светлината на третото съображение, научаваме се, че “въпросът е повдигнат”. Посолството на САЩ, което несъмнено следи за спазване на стандартите – включително  за почитане на загинали американски астронавти, очевидно намира, че прагът е преминат.

Leave a comment