Германия: разкриване на лични данни при разследване на клевета онлайн

FT съобщава, че  Ренате Кюнаст, германски политик, е идентифицирала 22 обидни коментара за себе си във Фейсбук. Във връзка с това  Кюнаст моли компанията да й предостави данните на авторите на коментарите, за да може да ги съди. Компанията отказва. Кюнаст се обръща към съда, който  заявява, че политиците трябва да могат да търпят “дори прекомерна критика”.  По този повод  в решение, публикувано  по-рано тази година,  Конституционният съд постановява, че  “не е постигнат правилният баланс между свободата на словото и правата на неприкосновеност на личния живот, както се изисква от конституцията”.  Съдът  изисква от Фейсбук да разкрие и предостави личните данни на авторите.

FT  посочва още, че Германия  със своя  NetzDG  от  2018 г. – отдавна е на водещо място в борбата с незаконното съдържание онлайн. Законът  изисква платформи като Facebook и Twitter да премахнат потенциално незаконни материали в рамките на 24 часа от уведомяването или да бъдат изправени пред глоби в размер до 50 милиона евро.

Ново изменение на  NetzDG  задължава платформите да предават данните на заподозрени нарушители на закона на германската полиция. Законът създава нов отдел във Федералната полиция,   предназначен да разследва заподозрените нарушители в социалните медии по-бързо и ефективно. Промяната е последвала тревожното покачване на крайно десните екстремистки постове на платформи като Facebook. Създадено е и задължение в раздел 3а от NetzDG за социалните мрежи да докладват на федералната полиция (BKA) специфични тежки престъпления от омраза. Според съобщения в пресата, както Google, така и Facebook са подали искове пред Административния съд на Кьолн, с които се противопоставят на това допълнително задължение за докладване, тъй като смятат, че изискваното предаване и събиране на потребителски данни до BKA е противоконституционно поради значителното му въздействие върху техните потребители . 

Освен това Facebook заяви, че   предприема действия по изказванията, подбуждащи към насилие  и непрекъснато инвестира  в екипи, технологии и инструменти за докладване.

ЕК установява,  че Facebook премахва около 70 процента от публикациите с реч  на омразата  в съответствие с исканията на съответния Кодекс за поведение,   договорен с Facebook и други социални медийни платформи.

Leave a comment