Десети пакет ограничителни мерки на ЕС по повод войната в Украйна

Една година след началото на войната ЕС обявява десети пакет ограничителни мерки:  “Русия сее смърт и разруха. Путин не само води брутална война на бойното поле, но и  се насочва към граждански обекти. Агресорът трябва да плати за това. Днес засилваме натиска с десети пакет санкции”, казва председателката на ЕК в специално изявление.

И в десетия  пакет ще има мерки срещу пропагандата на Кремъл,  нови медии са  RT Arabic и Sputnik Arabic.

Още от изявлението:

Третата ми точка е за пропагандната машина на Русия. Путин  води война и в публичното пространство с армия от пропагандатори  и мрежи за дезинформация. Те разпространяват токсични лъжи, за да поляризират нашите общества. Така че ние предлагаме да се изброят пропагандаторите на Путин, както и допълнителни военни и политически командири.[…]

Сега имаме най-строгите санкции, въвеждани някога от Европейския съюз. И ние трябва да гарантираме, че те се прилагат стриктно. Нашият десети пакет въвежда нови мерки за предотвратяване на заобикалянето. Това е моята четвърта точка. […]  А следващата седмица ще организираме форум на координаторите по санкциите, който ще събере нашите международни партньори и държави-членки, за да засилим усилията за правоприлагане. 

Leave a comment